Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 29: Knedle z bułki z boczkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułka czerstwa 6 szt.
jajko 3 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
mleko 1/2 szklanki
rosół z kury 1/2 szklanki
mąka 2 łyżki
cebula biała 1 szt.
czosnek 1 ząbek
boczek 100 g
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej rzepakowy 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
majeranek

Porada

Knedle możemy serwować jako dodatek do dania mięsnego lub pokroić w paski, usmażyć i dodawać do gulaszu.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 29: Knedle z bułki z boczkiem

Kroki postępowania

1
Pokrojony w małą kostkę boczek podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą i wyciśniętym czosnkiem.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 29: Knedle z bułki z boczkiem foto
2
Do miski włożyć pokrojoną w kosteczkę bułkę, jajka, mąkę, cebulę z boczkiem i czosnkiem, wlać mleko i rosół, dodać posiekaną natkę i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić pieprzem ziołowym, solą i majerankiem. W razie potrzeby dodać bułkę tartą do zagęszczenia masy.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 29: Knedle z bułki z boczkiem foto
3
Z ciasta uformować małe kulki, mocząc wcześniej ręce w wodzie, aby ciasto się nie kleiło. Knedle gotować w osolonej, gotującej się wodzie przez około 10-15 minut.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 29: Knedle z bułki z boczkiem foto
4
Knedle podawać w całości jako dodatek do mięs w sosie lub pokroić w plastry i przyrumienić na maśle.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 29: Knedle z bułki z boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 04.08.2014 20:03
fajny przepis
kasienka23 02.04.2014 19:54
świetne danie, od dawna zamierzam zrobić takie knedle, teraz już wiem jaki przepis wykorzystam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak