Przepis dnia II, odc. 29: Knedle z bułki z boczkiem

Przepis dnia II, odc. 29: Knedle z bułki z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułka czerstwa

    6 szt.
  • jajka

    3 szt.
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • mleko

    1/2 szklanki
  • rosół z kury

    1/2 szklanki
  • mąka

    2 łyżki
  • cebula biała

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • boczek

    100 g
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • sól morska

  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • bułka tarta

  • majeranek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 29: Knedle z bułki z boczkiem foto
Pokrojony w małą kostkę boczek podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą i wyciśniętym czosnkiem.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 29: Knedle z bułki z boczkiem foto
Do miski włożyć pokrojoną w kosteczkę bułkę, jajka, mąkę, cebulę z boczkiem i czosnkiem, wlać mleko i rosół, dodać posiekaną natkę i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić pieprzem ziołowym, solą i majerankiem. W razie potrzeby dodać bułkę tartą do zagęszczenia masy.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 29: Knedle z bułki z boczkiem foto
Z ciasta uformować małe kulki, mocząc wcześniej ręce w wodzie, aby ciasto się nie kleiło. Knedle gotować w osolonej, gotującej się wodzie przez około 10-15 minut.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 29: Knedle z bułki z boczkiem foto
Knedle podawać w całości jako dodatek do mięs w sosie lub pokroić w plastry i przyrumienić na maśle.
Doradca Smaku
Knedle możemy serwować jako dodatek do dania mięsnego lub pokroić w paski, usmażyć i dodawać do gulaszu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

04.08.2014 20:03
fajny przepis

kasienka23

02.04.2014 19:54
świetne danie, od dawna zamierzam zrobić takie knedle, teraz już wiem jaki przepis wykorzystam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat