Barszcz czerwony i uszka z grzybami .*.

Barszcz czerwony i uszka z grzybami .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1 kg
  • jabłka

    120 g
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • ocet

    4 łyżki
  • Ziele angielskie mielone Prymat

  • cukier

  • pomidor bez skóry

    1 szt
  • mąka

    100 g
  • jajko

    1 szt
  • oliwa

    do smażenia
  • cebula

    20 g
  • borowiki

    40 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Barszcz czerwony i uszka z grzybami .*.

Kroki postępowania

Krok 1 - Barszcz czerwony i uszka z grzybami .*. foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Barszcz czerwony i uszka z grzybami .*. foto
Przygotowanie barszczu: Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem, a następnie jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu i zestawić z ognia. Następnego dnia barszcz odcedzić.
Krok 3 - Barszcz czerwony i uszka z grzybami .*. foto
Ze 100 g mąki, pół szklanki wody, szczypty soli i jajka przygotować ciasto pierogowe. Borowiki pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Barszcz czerwony i uszka z grzybami .*. foto
Ciasto rozwałkować, podzielić na małe kwadraty, położyć na nich farsz, uformować uszka, a następnie ugotować je we wrzącej, osolonej wodzie.
Krok 5 - Barszcz czerwony i uszka z grzybami .*. foto
Uszka podajemy w bulionówkach z gorącym barszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Małgorzata92 21.12.2016 10:21
Uwielbiam :)
Madzai 23.12.2015 09:55
Barszczyk najlepszy ;)
Megi 17.12.2015 11:10
niedługo będziemy popijać
Ada-Gaba 25.12.2014 15:22
moja ulubiona potrawa wigilijna , nie może jej zabraknąć
Kuba111
Kuba111 14.12.2014 19:16
żeby mieć dobry barszcz wigilijny.... (tylko nie ocet!) jak trzeba to można dać wyciśnięty sok z cytryny To po pierwsze miesiąc przed wigilią trzeba nastawić buraki aby się ukisiły-> pojemnik kamionkowy 2kg buraków woda sól niejodowana 2 łyżki. A barszcz. osobno na noc zostawić starte buraki zalane zimną! wodą i dopiero rano bardzo powoli podgrzewać powinny raczej "zamrugać" niż zagotować się. (nie wiem czy to mit czy nie ale do barszczu używam tylko emaliowanych garnków bo ponoć w stalowych robi się brunatny) Osobno gotuje warzywa seler pietruszkę i cebule z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych .... bez czosnku. Osobno też gotuję grzyby aby wywar dolać do barszczu
twardzioszek 29.12.2013 14:05
Profanacja dodawać do barszczyku ocet! Prawdziwy barszcz robi się na zakwasie!
Rycerz
Rycerz 27.12.2013 23:23
Trochę za późno na barszcz, ale i tak wygląda znakomicie
macko088 15.12.2013 11:54
Moja tradycyjna, ulubiona potrawa wigilijna :D
mufinka79 14.12.2013 21:45
Super barszczyk i uszka :)
Beata999 12.12.2013 16:25
Ktoś się bawi,a nie ma jeszcze karnawału.Dlaczego usunięto mój komentarz?Przecież nikogo nie uraziłam,chyba,że babcię Czerwonego Kapturka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat