Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*.

Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1 kg
  • woda

    1,5 l
  • mięso z kością

    20 dag (np. szponder)
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • grzyby suszone

    50 g
  • śliwki suszone

    100 g
  • maliny mrożone

    200 g
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • cukier

    3 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • koncentrat barszczu czerwonego

    100 ml (opcjonalnie)
  • majeranek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*. foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*. foto
Buraki upiec w łupinach w temperaturze ok. 180 stopni. Miękkie ostudzić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Krok 3 - Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*. foto
Namoczyć grzyby, umyć mięso zalać wodą i gotować na małym ogniu. Na rozgrzanej patelni zarumienić pokrojoną w kostkę cebulkę i wraz z obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyzną przełożyć do garnka. Dodać liść laurowy i przygotowane wcześniej buraki, maliny a następnie zagotować.
Krok 4 - Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*. foto
Dodać szczyptę czosnku, sól, 3 łyżki cukru i suszone śliwki (wedle uznania można dodać koncentrat barszczu czerwonego). Zagotować.
Krok 5 - Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*. foto
Barszcz możemy przecedzić. Podawać wedle uznania z krokietem naleśnikowym, uszkami lub pasztecikami drożdżowymi.
Doradca Smaku
Przy przygotowaniu barszczu wigilijnego można zastąpić szponder kostką rosołową grzybową lub warzywną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 27.12.2016 17:09
Ciekawe smaki
norweska20 23.12.2014 00:28
maliny w barszczu to dla nie nowość....ciekawa jestem smaku
Czarnula666 11.12.2014 19:38
Ciekawy przepis, nie słyszałam jeszcze o malinach w barszczu.. Ale ja jednak wole tradycyjnie gotowany barszcz :)
Doradca Smaku 10.12.2014 12:25
@Christopher Barszcz podany na zdjęciu jest przecedzony - w takiej formie jest wygodny do picia.
Christopher 08.12.2014 21:51
Pyszny [email protected] Smaku-pytanko. Czy barszcz jest czysty,tylko przecedzony,tak wygląda na zdjęciu, czy przetarty?
bietka 08.12.2014 11:18
barszcz z malinami ? to dla mnie absolutna nowość :)
Gracer 08.12.2014 11:05
rewelacja !!!
Magula 08.12.2014 10:57
Mniam wygląda apetycznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat