Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*.

Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1 kg
  • woda

    1,5 l
  • mięso z kością

    20 dag (np. szponder)
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • grzyby suszone

    50 g
  • śliwki suszone

    100 g
  • mrożone maliny

    200 g
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • cukier

    3 łyżki
  • liść laurowy

  • czosnek granulowany

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • koncentrat barszczu czerwonego

    100 ml (opcjonalnie)
  • majeranek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*. foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*. foto
Buraki upiec w łupinach w temperaturze ok. 180 stopni. Miękkie ostudzić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Krok 3 - Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*. foto
Namoczyć grzyby, umyć mięso zalać wodą i gotować na małym ogniu. Na rozgrzanej patelni zarumienić pokrojoną w kostkę cebulkę i wraz z obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyzną przełożyć do garnka. Dodać liść laurowy i przygotowane wcześniej buraki, maliny a następnie zagotować.
Krok 4 - Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*. foto
Dodać szczyptę czosnku, sól, 3 łyżki cukru i suszone śliwki (wedle uznania można dodać koncentrat barszczu czerwonego). Zagotować.
Krok 5 - Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*. foto
Barszcz możemy przecedzić. Podawać wedle uznania z krokietem naleśnikowym, uszkami lub pasztecikami drożdżowymi.
Doradca Smaku
Przy przygotowaniu barszczu wigilijnego można zastąpić szponder kostką rosołową grzybową lub warzywną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

27.12.2016 17:09
Ciekawe smaki

norweska20

23.12.2014 00:28
maliny w barszczu to dla nie nowość....ciekawa jestem smaku

Czarnula666

11.12.2014 19:38
Ciekawy przepis, nie słyszałam jeszcze o malinach w barszczu.. Ale ja jednak wole tradycyjnie gotowany barszcz :)

Doradca Smaku

10.12.2014 12:25
@Christopher Barszcz podany na zdjęciu jest przecedzony - w takiej formie jest wygodny do picia.

Christopher

08.12.2014 21:51
Pyszny [email protected] Smaku-pytanko. Czy barszcz jest czysty,tylko przecedzony,tak wygląda na zdjęciu, czy przetarty?

bietka

08.12.2014 11:18
barszcz z malinami ? to dla mnie absolutna nowość :)

Gracer

08.12.2014 11:05
rewelacja !!!

Magula

08.12.2014 10:57
Mniam wygląda apetycznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat