Przepis i sposób przygotowania na: klopsiki mielone w sosie pieczarkowym
masło roślinne 1 łyżka
mąka ¾ szklanki
bulion z kostki ½ szklanki
sos z cytryny 1 łyżka
pieprz
gałka muszkatołowa
pieczarki 20 dag
cebula 1 sztuka
do zmielonego mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, wszystkie przyprawy i bardzo dokładnie wyrobić drewnianą łyżką. Z masy uformować podłużne klopsiki, obtoczyć w mące, włożyć na mocno rozgrzany tłuszcz, obsmażyć na rumiano. W rondlu zaszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać umyte i pokrojone w paski pieczarki, posolić, chwilę smażyć. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać mleko zmieszane z mąką oraz bulion i gotować kilka minut mieszając. Przyprawić do smaku, włożyć klopsy i jeszcze chwilę razem dusić.