Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kasza jęczmienna
1 szklanka
ziemniaki
2 szt.
pieczarki
8 szt.
rosół z kury Kucharek
2 litry
Sklep Prymat
cebula
2 szt.
czosnek
1 ząbek
olej rzepakowy
2 łyżki
pomidory
3 sztuki, miąższ
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat

Klopsiki

mięso mielone
300 g
Sklep Prymat
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
1/2 opakowania
Sklep Prymat
jajko
1 szt.
bułka
1/2 szt., namoczona
cebula
1/2 szt.
czosnek
1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki

Kroki postępowania

1
Opłukaną kaszę wrzucić do wrzącego rosołu i gotować na małym ogniu do miękkości.
W tym czasie na suchej rozgrzanej patelni smażymy pieczarki następnie dodajemy olej, masło, cebulę i czosnek, doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem ziołowym.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
2
Gdy kasza będzie miękka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
3
Do wywaru z kaszą dodajemy lubczyk i doprawiamy pieprzem ziołowym.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
4
Jeżeli chcemy przygotować krupnik z pulpetami w tym momencie dorzucamy je do zupy.

Sposób przygotowania klopsików:
Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe kulki które gotujemy w zupie.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
5
Pieczarki usmażone dodajemy do garnka z wywarem i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
6
Na koniec gotowania dodajemy miąższ z pomidorów i świeżo siekaną natkę pietruszki.
Gotowy krupnik można podawać opcjonalnie z klopsikami z mięsa mielonego, skrzydełkami kurczaka lub wędzonymi żeberkami.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak