Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
kasza jęczmienna
1 szklanka -
ziemniaki
2 szt. -
pieczarki
8 szt. -
rosół z kury Kucharek
2 litry -
cebula
2 szt. -
czosnek
1 ząbek -
olej rzepakowy
2 łyżki -
pomidory
3 sztuki, miąższ -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Liść lubczyku suszony Prymat
Klopsiki
-
mięso mielone
300 g -
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
1/2 opakowania -
jajko
1 szt. -
bułka
1/2 szt., namoczona -
cebula
1/2 szt. -
czosnek
1 ząbek
Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki
Kroki postępowania

W tym czasie na suchej rozgrzanej patelni smażymy pieczarki następnie dodajemy olej, masło, cebulę i czosnek, doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem ziołowym.



Sposób przygotowania klopsików:
Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe kulki które gotujemy w zupie.


Gotowy krupnik można podawać opcjonalnie z klopsikami z mięsa mielonego, skrzydełkami kurczaka lub wędzonymi żeberkami.
Komentarze (0)