Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kasza jęczmienna

    1 szklanka
  • ziemniaki

    2 szt.
  • pieczarki

    8 szt.
  • rosół z kury Kucharek

    2 litry
  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • pomidory

    3 sztuki, miąższ
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Liść lubczyku suszony Prymat

Klopsiki

  • mięso mielone

    300 g
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    1/2 opakowania
  • jajko

    1 szt.
  • bułka

    1/2 szt., namoczona
  • cebula

    1/2 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
Opłukaną kaszę wrzucić do wrzącego rosołu i gotować na małym ogniu do miękkości.
W tym czasie na suchej rozgrzanej patelni smażymy pieczarki następnie dodajemy olej, masło, cebulę i czosnek, doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem ziołowym.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
Gdy kasza będzie miękka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
Do wywaru z kaszą dodajemy lubczyk i doprawiamy pieprzem ziołowym.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
Jeżeli chcemy przygotować krupnik z pulpetami w tym momencie dorzucamy je do zupy.

Sposób przygotowania klopsików:
Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe kulki które gotujemy w zupie.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
Pieczarki usmażone dodajemy do garnka z wywarem i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
Na koniec gotowania dodajemy miąższ z pomidorów i świeżo siekaną natkę pietruszki.
Gotowy krupnik można podawać opcjonalnie z klopsikami z mięsa mielonego, skrzydełkami kurczaka lub wędzonymi żeberkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat