Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z kiełbaską ( białą) i ziemniakami
W średniej wielkości garnku nalewamy wody ok 3/4 garnka dodajemy kiełbaskę białą pokrojoną w plasterki (grubszek wielkości) dodajemy 1/2 kostki rosołowej ( jeżeli kostka małe to całą 1 sztukę). dodajemy przyprawy uniwersalnej pieprzu do smaku i gotujemy w trakcie dodajemy jeszcze ziele angielskie liść laurowy i pieprz ziołowy. Po ok 15 minut dodajemy podpieczoną na ogniu cebulę i dosypujemy majeranku do smaku. Po 20 minutach wlewamy żurek i próbujemy do smaku (ewentualnie dodajemy jeszcze przypraw). Na sam koniec dodajemy śmietanę i gotowe.
Ziemniaki po ugotowaniu odcedzamy i chlejemy. Układamy je na talerzu do zupy z boku i uklepujemy. Ziemniaki zalewamy żurkiem z białą kiełbaską i gotowe.