Przepis i sposób przygotowania na: Placki z cykorią i kozim serem
Ciasto zagnieść w kulę i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Cykorię pokroić na ćwiartki, wyciąć głąbik i jeżeli nie lubimy goryczki wymoczyć 10-15 minut w lodowatej wodzie, ja moczę krócej. Wyjąć z wody i osuszyć.
Cebulę czerwoną pokroić w cienkie plasterki lub piórka i podsmażyć na połowie masła. Gdy jest miękka ale nie zrumieniona odłożyć na bok. Na patelnię dodać resztę tłuszczu (ja smażę zawsze na maśle) wrzucić cykorię i podsmażyć aż zmięknie i lekko się zarumieni. Wtedy dodać miód i ciągle mieszając smażyć aż się skarmelizuje.
Śmietanę wymieszać z musztardą, dosolić i dodać pieprz.
Ciasto zagnieść, podzielić na 4 części i z każdego uformować cieniutki, okrągły placek. Brzegi placka zawinąć żeby utworzyć rant. Mnie z tej porcji wyszły 4 placki. Na każdy placek nałożyć sos śmietanowy, 1/4 karmelizowanej cykorii, następnie 1/4 cebuli. Ser porwać na drobne kawałki i ułożyć równomiernie na plackach.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15-20 minut w temperaturze ok. 220 st, do czasu kiedy placki się zrumienią a ser będzie całkowicie stopiony. Smacznego :)
Sma