Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wstążki z cukinii z sosem musztardowym i tuńczykiem, DS XVI, odc. 33

5.0
(84)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na wstążki z cukinii z sosem musztardowym i tuńczykiem, to propozycja dla wszystkich fanów warzyw! Cukinia wspaniale zastępuje makaron, a w połączeniu z kremowym sosem i delikatną rybą doskonale się sprawdzi jako danie na lunch, obiad a nawet kolację!

Składniki:

masło 2 łyżki
Estragon suszony Prymat 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżka
bulion warzywny 1 sztuka
Musztarda pomidorowa Prymat 3 łyżeczki
cukinia 2 sztuki
szalotka 3 sztuki
czosnek 2 ząbki
suszone pomidory 10 sztuk
oliwa 2 łyżki
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
liście szpinaku 200 gramów
sok z połowy cytryny
tuńczyk w oliwie z oliwek 1 (160g) opakowanie

do smaku:

Sól w młynku Prymat
Pieprz w młynku Prymat

do podania:

papryczka chili 2 sztuki
pomidorki koktajlowe 250 gramów

składniki na wywar jarzynowy:

marchewka 3 sztuki
Łodyga selera naciowego 2 sztuki
liście kapusty 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
por 1/2 sztuki
korzeń selera 1/4 sztuki
korzeń pietruszki 3 sztuki
natka pietruszki 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
woda zimna 3 litry

Porada

Jeśli nie mamy w domu temperówki do warzyw, nitki cukinii możemy wykonać obieraczką do warzyw i dociąć nożem.

Przepis i sposób przygotowania na: Wstążki z cukinii z sosem musztardowym i tuńczykiem, DS XVI, odc. 33

Przygotowanie:

Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.

1. Zaczynamy od zasmażki. Na patelni roztapiamy masło. Wsypujemy estragon i dokładnie rozprowadzamy w maśle. Gdy się zapieni, zagęszczamy całość mąką i energicznie mieszając, stopniowo dolewamy bulion warzywny. Na koniec dodajemy musztardę pomidorową i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, solimy i pieprzymy do smaku, a następnie zdejmujemy zasmażkę
z ognia.

2. Cukinie myjemy, ale nie obieramy. Za pomocą spiralnej temperówki do warzyw robimy długie nitki. Szalotki i czosnek drobno siekamy, a suszone pomidory kroimy w paski.

3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wkładamy szalotkę i czosnek, wsypujemy rozmaryn. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy liście szpinaku, solimy i pieprzymy do smaku. Po chwili wrzucamy suszone pomidory, mieszamy całość i podsmażamy, aż liście szpinaku stracą objętość. 

4. Do garnka ze szpinakiem dodajemy wcześniej przygotowane nitki cukinii, skrapiamy składniki sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy całość. Podgrzewamy kilka minut, aż cukinia nieco zmięknie.

5. Siekamy papryczki chilli, pomidory koktajlowe przekrawamy na pół.

 

Sposób podania:

Do głębokiego talerza nakładamy zasmażkę, na nią porcję makaronu z cukinii oraz odsączonego
z oleju tuńczyka. Danie dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i posypujemy papryczką chilli.

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak