Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • woda

    500 ml
  • drożdże

    15 g
  • mąka pszenna

    900 g
  • sól morska

    25 g

Dodatki na ciasto

  • ser kozi

    200 g
  • zielony groszek

    80 g
  • miód wielokwiatowy

    3-4 łyżki
  • jeżyny

    300 g
  • szpinak świeży

    1 garść
  • olej rzepakowy

Do smaku

  • tymianek Prymat

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • oregano

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2 foto
Do dużej miski wlewamy wodę. Następnie dodajemy pokruszone drożdże i całość mieszamy. Partiami dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Po dodaniu ostatniej partii mąki ciasto przekładamy z miski na stolnicę, solimy i jeszcze chwilę wyrabiamy. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej na ok. 40 min.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2 foto
Wyrośnięte ciasto ponownie przekładamy na stolnicę i formujemy okrągły placek. Tak przygotowane ciasto przekładamy na papier pergaminowy i smarujemy z wierzchu olejem.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2 foto
Kozi ser kroimy w plastry i układamy na placku. Całość posypujemy zielonym groszkiem, polewamy odrobiną miodu wielokwiatowego i posypujemy suszonym tymiankiem, czarnym pieprzem grubo mielonym, solą morską oraz oregano.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2 foto
Tak przygotowane ciasto układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 ̊C przez ok. 8-10 minut. Upieczony podpłomyk posypujemy jeżynami oraz listkami świeżego szpinaku i polewamy odrobiną miodu.
Doradca Smaku
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

28.09.2016 12:18
Bardzo ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat