Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • woda

    500 ml
  • drożdże

    15 g
  • mąka pszenna

    900 g
  • sól morska

    25 g

Dodatki na ciasto

  • ser kozi

    200 g
  • zielony groszek

    80 g
  • miód wielokwiatowy

    3-4 łyżki
  • jeżyny

    300 g
  • szpinak świeży

    1 garść
  • olej rzepakowy

Do smaku

  • tymianek Prymat

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • oregano

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2 foto
Do dużej miski wlewamy wodę. Następnie dodajemy pokruszone drożdże i całość mieszamy. Partiami dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Po dodaniu ostatniej partii mąki ciasto przekładamy z miski na stolnicę, solimy i jeszcze chwilę wyrabiamy. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej na ok. 40 min.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2 foto
Wyrośnięte ciasto ponownie przekładamy na stolnicę i formujemy okrągły placek. Tak przygotowane ciasto przekładamy na papier pergaminowy i smarujemy z wierzchu olejem.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2 foto
Kozi ser kroimy w plastry i układamy na placku. Całość posypujemy zielonym groszkiem, polewamy odrobiną miodu wielokwiatowego i posypujemy suszonym tymiankiem, czarnym pieprzem grubo mielonym, solą morską oraz oregano.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2 foto
Tak przygotowane ciasto układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 ̊C przez ok. 8-10 minut. Upieczony podpłomyk posypujemy jeżynami oraz listkami świeżego szpinaku i polewamy odrobiną miodu.
Doradca Smaku
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

28.09.2016 12:18
Bardzo ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat