Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

woda 500 ml
drożdże 15 g
mąka pszenna 900 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 25 g

Dodatki na ciasto

ser kozi 200 g
zielony groszek 80 g
miód wielokwiatowy 3-4 łyżki
jeżyny 300 g
szpinak świeży 1 garść
olej rzepakowy

Do smaku

Tymianek suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
oregano
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wlewamy wodę. Następnie dodajemy pokruszone drożdże i całość mieszamy. Partiami dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Po dodaniu ostatniej partii mąki ciasto przekładamy z miski na stolnicę, solimy i jeszcze chwilę wyrabiamy. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej na ok. 40 min.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2 foto
2
Wyrośnięte ciasto ponownie przekładamy na stolnicę i formujemy okrągły placek. Tak przygotowane ciasto przekładamy na papier pergaminowy i smarujemy z wierzchu olejem.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2 foto
3
Kozi ser kroimy w plastry i układamy na placku. Całość posypujemy zielonym groszkiem, polewamy odrobiną miodu wielokwiatowego i posypujemy suszonym tymiankiem, czarnym pieprzem grubo mielonym, solą morską oraz oregano.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2 foto
4
Tak przygotowane ciasto układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 ̊C przez ok. 8-10 minut. Upieczony podpłomyk posypujemy jeżynami oraz listkami świeżego szpinaku i polewamy odrobiną miodu.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 28.09.2016 12:18
Bardzo ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak