Doradca Smaku express: Frittata z cukinią i serem feta, odc. 4

odc. 4 Doradca Smaku Express

Doradca Smaku express: Frittata z cukinią i serem feta, odc. 4

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • cukinia

    1 szt. (duża)
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • mąka pszenna

    100 g
  • jaja

    6 szt.
  • pomidor

    2 szt.
  • ser feta

    100 g
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    4 łyżki -3 do smażenia, 1 do formy
  • rukola

    1 opakowanie
  • orzeszki piniowe

    100 g (prażone)
  • suszone pomidory

Do smaku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku express: Frittata z cukinią i serem feta, odc. 4

Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Mieszamy i odstawiamy, aż cukinia puści sok.

Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.

Cukinię odsączamy z nadmiaru wydzielonego soku, wyciskając ją w dłoniach. Do odsączonej cukinii dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, mąkę i wbijamy jajka. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi.

Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Fetę również kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do masy i całość mieszamy.

Formę do pieczenia smarujemy oliwą, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30-45 minut.

Do większej miski przekładamy rukolę, orzeszki pinii oraz kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skrapiamy olejem z suszonych pomidorów i mieszamy.

Na wierzch upieczonej frittaty wykładamy przygotowana sałatkę z rukoli.
Doradca Smaku
Cukinia tarta na tarce odda więcej smaku. Z kolei zapiekanie frittaty w formie zamiast na patelni da finalnie lepszy efekt.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

jan_mag 26.05.2017 18:21
Pyszności;))
anka1988 25.05.2017 13:49
pyszna kolacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat