Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
cukinia
1 szt. (duża) -
cebula
1 szt. -
czosnek
2 ząbki -
mąka pszenna
100 g -
jaja
6 szt. -
pomidor
2 szt. -
ser feta
100 g -
masło
1 łyżka -
oliwa
4 łyżki -3 do smażenia, 1 do formy -
rukola
1 opakowanie -
orzeszki piniowe
100 g (prażone) -
suszone pomidory
Do smaku
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku express: Frittata z cukinią i serem feta, odc. 4
Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Cukinię odsączamy z nadmiaru wydzielonego soku, wyciskając ją w dłoniach. Do odsączonej cukinii dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, mąkę i wbijamy jajka. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Fetę również kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do masy i całość mieszamy.
Formę do pieczenia smarujemy oliwą, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30-45 minut.
Do większej miski przekładamy rukolę, orzeszki pinii oraz kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skrapiamy olejem z suszonych pomidorów i mieszamy.
Na wierzch upieczonej frittaty wykładamy przygotowana sałatkę z rukoli.
Cukinia tarta na tarce odda więcej smaku. Z kolei zapiekanie frittaty w formie zamiast na patelni da finalnie lepszy efekt.![]()
Komentarze (2)