Rolada z mięsa wieprzowego z szynką

Rolada z mięsa wieprzowego z szynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczeń wieprzowa

    1 kg
  • szynka gotowana

    15 dag
  • marchewka

    2 szt
  • kukurydza marynowana

    1 puszka
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • mleko

    1/2 szkl
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • kajzerka

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż tak aby powstał płat. Następnie mięso zbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godz. Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć. Posiekana cebulę zeszklić na 1 łyżce masła. Bułkę z jajkiem zmiksować, dodać osączoną z zalewy kukurydzę, usmażoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę szynkę, przyprawić do smaku, wymieszać. Farsz wyłożyć na mięso, rozsmarować. Z jednej strony ułożyć obrane całe marchewki. Mięso zwinąć w roladę, obwiązać bawełnianą nitką. Ułożyć w brytfannie, skropić oliwą, włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut w temp 220stopni. Gdy mięso się zrumieni, obniżyć temp do 180 stopni i piec około 50 minut polewając od czasu do csasu wodą. Podawać na zimno lub gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

olkaaa

11.12.2012 09:54
ciekawa propozycja

Natalia/tubisiek

03.11.2012 20:08
pyszna!!

SyMiki

13.12.2011 22:12
super

kasiazur

09.12.2011 11:13
super

Iwona51

09.12.2011 10:12
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat