Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Neapolitańskie paszteciki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 1 łyżka
surowa szynka 15 dag
pieczarki 15 dag
mąka 2 łyżki
masło 5 łyżek
mleko 1 szklanka
sól
pieprz
oregano
żółtko jajek
ketchup
mozzarella 8 plastrów
cielęcina 50 mielona

Przepis i sposób przygotowania na: Neapolitańskie paszteciki

Z mąki, jajek i szczypty soli zagnieść ciasto. Odstawić na 20 min. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cielęcinę, wlać 4-5 łyżek wody, przyprawić solą. Mięso dusić pod przykryciem przez ok. 15 min. Pieczarki oczyścić, umyć. Szynkę i pieczarki drobno pokroić, wrzucić do cielęciny. Wymieszać. 2 łyżki masła rozgrzać na patelni, dodać mąkę, podsmażyć. Zasmażkę rozprowadzić mlekiem, przyprawić pieprzem, oregano i solą. Dodać żółtko, wymieszać. Sos wlać do rondla z mięsem i pieczarkami. Dokładnie wymieszać. Zagotować wodę. Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować przez 7 min. Odcedzić. 5 łyżek keczupu wlać do żaroodpornej formy. Kawałki ciasta smarować farszem, zwijać w rolki, układać w formie. Na wierzch wyłożyć 3-4 łyżki keczupu i pozostały farsz. Przykryć plastrami mozzarelli, posypać wiórkami masła. Zapiekać 15 minwtemp. 200° C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak