Przepis i sposób przygotowania na: LASAGNE tradycyjna
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i cebulę- podsmażamy i dodajemy mięso mielone- przyprawiamy Kucharkiem- smażymy kilkanaście minut.
Następnie dodajemy pomidory, przecier pomidorowy i resztę przypraw- dusimy kilka minut.
Masło topimy- dodajemy mąkę- podsmażamy- ściągamy z ognia i wlewamy mleko- mieszamy i wstawiamy na ogień- przyprawiamy do smaku Kucharkiem i pieprzem- w ten sposób powstaje sos beszamelowy.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 3 płaty makaronu, następnie warstwę mięsną, polewamy sosem beszamelowym- czynność powtarzamy.
Wierzch smarujemy beszamelem- posypujemy startym serem i ziołami.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż ser się ładnie zarumieni.