Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Opera
Ciasto wylewamy na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy i pieczemy 15 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie kroimy na 5 równych prostokątów.
Krem: 3 tabliczki czekolady łamiemy. Następnie jedną szklankę śmietany doprowadzamy do wrzenia, dodajemy połamaną czekoladę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż powstanie gładki krem.
Krem jasny: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy do przestygnięcia. Drugą szklankę śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do śmietanki dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy.
Przełożenie ciasta: prostokąty ciasta przekładamy kolejno kremem czekoladowym, masłem orzechowym, masą kajmakową oraz kremem jasnym, śmietanowym. Wszystkie warstwy lekko dociskamy do siebie i wyrównujemy brzegi ciasta.
Polewa: ostatnią szklankę śmietany zagotowujemy z dwoma tabliczkami czekolady. Powstałą polewą smarujemy wierzch i boki ciasta.