Przepis i sposób przygotowania na: Alternatywne kotlety z kurczaka z tagliatelle
1. Kotlety
Pierś z kurczaka kroimy na podłużne, dość grube paski. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy 3 pojemniki (lub głębokie talerze). Do pierwszego oczywiście wysypujemy mąkę, a do drugiego wbijamy jajka. W trzecim mieszkamy bułkę tartą, czosnek granulowany, siekaną pietruszkę oraz sezam. Kawałki kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku i mieszance, a następnie smażymy* na oliwie z oliwek (ewentualnie na oleju).
* Najlepiej smażyć kurczaka przez chwilę pod przykrywką gdyż dość grube kawałki kurczaka będą wtedy dosmażone w środku, a mięso nie będzie suche. Dopiero potem smażyć bez przykrywki aby ładnie się przyrumieniły.
2. Makaron ze szpinakiem
Makaron gotujemy al dente według istrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wyciskamy na nią jeden ząbek czosnku. Smażymy go niezbyt długo aby się nie przypalił. Następnie smażymy szpinak aż zrobi się miękki (najlepiej żeby był w liściach a nie rozdrobniony). Dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Dusimy wszystko około 5 minut po czym dodajemy makaron. Mieszkamy, chwilę smażymy, a pod koniec wyciskamy ząbek czosnku.
Kotlety i makaron podajemy z czątką cytryny - sok z cytryny idealnie pasuje do makaronu.
Gorąco polecam i życzę smacznego ! :)