Cukinia zapiekana w cieście francuskim, DS XVIII odc. 11

odc. 11 Doradca Smaku

Cukinia zapiekana w cieście francuskim, DS XVIII odc. 11

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Warzywa i ciasto francuskie zawsze warto mieć pod ręką. Z tych kilku składników można wyczarować w kuchni pyszne danie dla całej rodziny. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    1 opakowanie
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • cukinia

    2 sztuki
  • kapary

    wg uznania
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • jajko

    6 sztuk
  • śmietana 30%

    300 mililitrów
  • pieczarki

    250 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • pesto z bazylii

    2 łyżki
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • oliwa

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Cukinia zapiekana w cieście francuskim, DS XVIII odc. 11

Cukinia zapiekana w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami - brzmi pysznie? Tak też smakuje, a w kuchni unosi się piękny zapach. Jestem przekonany, że Wy i Wasi najbliżsi naprawdę pokochacie ten przepis na zapiekaną cukinię, dlatego warto go zanotować!

Sposób przygotowania

Cukinię kroimy w cienkie plastry wzdłuż i grillujemy na patelni. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy liściem lubczyku. Następnie dokładamy pokrojone pieczarki i je podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mrożony szpinak przekładamy na osobną patelnię, odparowujemy całkowicie wodę. Szpinak doprawiamy czosnkiem suszonym oraz koperkiem.

Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry.

Przygotowujemy masę jajeczną: rozbełtane jajka łączymy z tłustą śmietaną i doprawiamy majerankiem. 

Składniki układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami (na wcześniej wyłożone ciasto francuskie): szpinak, cebula z pieczarkami, plastry cukinii, plastry ziemniaków - całość zalewamy masą jajeczną. Dodajemy kapary, smarujemy zielonym pesto, a z wierzchu układamy ziemniaki. 

Przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy 45-60 minut. Czas pieczenie zależy od grubości plastrów ziemniaków - dobierz go także do swojego piekarnika.

Ciasto francuskie na słono to idealna propozycja na smaczne danie dla kilku osób. Właściwie można je połączyć z każdym warzywem, które akurat mamy pod ręką. 
Jeśli spodobał Wam się ten przepis na zapiekankę, ale poszukujecie też innych inspiracji, zapraszam tutaj.

Doradca Smaku
Warto wcześniej z cukinii odparować wodę na patelni grillowej, aby przy pieczeniu nie puściła wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Yvonne 5 dni temu
Super przepis ale ziemniaki pomimo, że na cieniutkie talarki pokrojone i czas pieczenia wydłużony do ponad 1 godz. to i tak są twardawe. Sugeruję je trochę podgotować wcześniej.
Kacper 4 dni temu
Potwierdzam, czas pieczenia zdecydowanie powinien być dłuższy, a ziemniaki lepiej podgotować przed pieczeniem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat