Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szpinak mrożony
1 opakowanie -
ciasto francuskie
1 opakowanie -
cukinia
2 sztuki -
kapary
wg uznania -
ziemniaki
4 sztuki -
jajko
6 sztuk -
śmietana 30%
300 mililitrów -
pieczarki
250 gramów -
cebula
1 sztuka -
pesto z bazylii
2 łyżki -
Liść lubczyku suszony Prymat
1/2 łyżeczki -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Koperek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka -
sól
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
oliwa
Przepis i sposób przygotowania Cukinia zapiekana w cieście francuskim, DS XVIII odc. 11
Cukinia zapiekana w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami - brzmi pysznie? Tak też smakuje, a w kuchni unosi się piękny zapach. Jestem przekonany, że Wy i Wasi najbliżsi naprawdę pokochacie ten przepis na zapiekaną cukinię, dlatego warto go zanotować!
Sposób przygotowania
Cukinię kroimy w cienkie plastry wzdłuż i grillujemy na patelni. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy liściem lubczyku. Następnie dokładamy pokrojone pieczarki i je podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mrożony szpinak przekładamy na osobną patelnię, odparowujemy całkowicie wodę. Szpinak doprawiamy czosnkiem suszonym oraz koperkiem.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry.
Przygotowujemy masę jajeczną: rozbełtane jajka łączymy z tłustą śmietaną i doprawiamy majerankiem.
Składniki układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami (na wcześniej wyłożone ciasto francuskie): szpinak, cebula z pieczarkami, plastry cukinii, plastry ziemniaków - całość zalewamy masą jajeczną. Dodajemy kapary, smarujemy zielonym pesto, a z wierzchu układamy ziemniaki.
Przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy 45-60 minut. Czas pieczenie zależy od grubości plastrów ziemniaków - dobierz go także do swojego piekarnika.
Ciasto francuskie na słono to idealna propozycja na smaczne danie dla kilku osób. Właściwie można je połączyć z każdym warzywem, które akurat mamy pod ręką.
Jeśli spodobał Wam się ten przepis na zapiekankę, ale poszukujecie też innych inspiracji, zapraszam tutaj.
Warto wcześniej z cukinii odparować wodę na patelni grillowej, aby przy pieczeniu nie puściła wody.![]()
Komentarze (1)