Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia zapiekana w cieście francuskim, DS XVIII odc. 11
Cukinia zapiekana w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami - brzmi pysznie? Tak też smakuje, a w kuchni unosi się piękny zapach. Jestem przekonany, że Wy i Wasi najbliżsi naprawdę pokochacie ten przepis na zapiekaną cukinię, dlatego warto go zanotować!
Sposób przygotowania
Cukinię kroimy w cienkie plastry wzdłuż i grillujemy na patelni. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy liściem lubczyku. Następnie dokładamy pokrojone pieczarki i je podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mrożony szpinak przekładamy na osobną patelnię, odparowujemy całkowicie wodę. Szpinak doprawiamy czosnkiem suszonym oraz koperkiem.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry.
Przygotowujemy masę jajeczną: rozbełtane jajka łączymy z tłustą śmietaną i doprawiamy majerankiem.
Składniki układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami (na wcześniej wyłożone ciasto francuskie): szpinak, cebula z pieczarkami, plastry cukinii, plastry ziemniaków - całość zalewamy masą jajeczną. Dodajemy kapary, smarujemy zielonym pesto, a z wierzchu układamy ziemniaki.
Przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy 45-60 minut. Czas pieczenie zależy od grubości plastrów ziemniaków - dobierz go także do swojego piekarnika.