Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia zapiekana w cieście francuskim, DS XVIII odc. 11

5.0
(138)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Warzywa i ciasto francuskie zawsze warto mieć pod ręką. Z tych kilku składników można wyczarować w kuchni pyszne danie dla całej rodziny. 

Składniki:

szpinak mrożony 1 opakowanie
ciasto francuskie 1 opakowanie
cukinia 2 sztuki
kapary wg uznania
ziemniaki 4 sztuki
jajko 6 sztuk
śmietana 30% 300 mililitrów
pieczarki 250 gramów
cebula 1 sztuka
pesto z bazylii 2 łyżki
Liść lubczyku suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
oliwa

Porada

Warto wcześniej z cukinii odparować wodę na patelni grillowej, aby przy pieczeniu nie puściła wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia zapiekana w cieście francuskim, DS XVIII odc. 11

Cukinia zapiekana w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami - brzmi pysznie? Tak też smakuje, a w kuchni unosi się piękny zapach. Jestem przekonany, że Wy i Wasi najbliżsi naprawdę pokochacie ten przepis na zapiekaną cukinię, dlatego warto go zanotować!

Sposób przygotowania

1

Cukinię kroimy w cienkie plastry wzdłuż i grillujemy na patelni. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy liściem lubczyku. Następnie dokładamy pokrojone pieczarki i je podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

Mrożony szpinak przekładamy na osobną patelnię, odparowujemy całkowicie wodę. Szpinak doprawiamy czosnkiem suszonym oraz koperkiem.

3

Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry.

Przygotowujemy masę jajeczną: rozbełtane jajka łączymy z tłustą śmietaną i doprawiamy majerankiem. 

4

Składniki układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami (na wcześniej wyłożone ciasto francuskie): szpinak, cebula z pieczarkami, plastry cukinii, plastry ziemniaków - całość zalewamy masą jajeczną. Dodajemy kapary, smarujemy zielonym pesto, a z wierzchu układamy ziemniaki. 

Przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy 45-60 minut. Czas pieczenie zależy od grubości plastrów ziemniaków - dobierz go także do swojego piekarnika.

Ciasto francuskie na słono to idealna propozycja na smaczne danie dla kilku osób. Właściwie można je połączyć z każdym warzywem, które akurat mamy pod ręką. 
Jeśli spodobał Wam się ten przepis na zapiekankę, ale poszukujecie też innych inspiracji, zapraszam tutaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Yvonne 25.03.2023 19:49
Super przepis ale ziemniaki pomimo, że na cieniutkie talarki pokrojone i czas pieczenia wydłużony do ponad 1 godz. to i tak są twardawe. Sugeruję je trochę podgotować wcześniej.
Kacper 26.03.2023 15:17
Potwierdzam, czas pieczenia zdecydowanie powinien być dłuższy, a ziemniaki lepiej podgotować przed pieczeniem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak