Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z warzywami
Ryż z warzywami do obiadu może stanowić nie tylko dodatek do niego, ale również samodzielne danie - szczególnie gdy wzbogacicie je o dodatek kurczaka. Mięso podsmażcie na osobnej patelni, a następnie dodajcie je do warzyw. Ryż do obiadu z warzywami można przygotować w wielu wariantach, z wykorzystaniem różnych warzyw. W wersji klasycznej przepis na ryż z warzywami do obiadu, uwzględnia dodatek warzyw takich jak: papryka, cebula, bakłażan i pomidory. Jeśli ryż z warzywami do obiadu chcecie urozmaicić na swój sposób, dodajcie do dania różyczki brokuła, cukinię, marchewkę czy inne warzywa, które lubicie.
1. Paprykę i bakłażana (może być też cukinia) kroimy w kostkę, lekko dusimy na patelni.
2. Cebulę kroimy w talarki, lekko podsmażamy i dodajemy do warzyw, gdy papryka i bakłażan zmiękną dodajemy pomidory (mogą być świeże obrane ze skórki i pokrojone w kostkę lub puszka pomidorów bez skórki).
3. Dla lepszego smaku do warzyw w trakcie duszenia można dodać kostkę warzywną.
4. Gdy warzywa są miękkie dodajemy ok. 3-4 łyżek koncentratu pomidorowego, przyprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem.