Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Pieczone ziemniaki z piekarnika ze świeżym tymiankiem

5.0
(1362)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zobacz przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika. Te są aromatyczne i chrupiące, bo ziemniaki pieczone w piekarniku mają złotą skórkę i mają dodatek świeżego tymianku. To jest doskonały dodatek do obiadu! Te złociste ziemniaki, możemy podawać z ulubionym sosem i jeść jako przekąskę. Koniecznie zrób te złociste ziemniaczki z piekarnika!

Składniki:

ziemniaki
1 kg
olej
3 łyżki
czosnek
2 ząbki
Kminek cały Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
tymianek
kilka gałązek
Papryka ostra mielona Prymat
0,30 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
(gruboziarnista)
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki z piekarnika ze świeżym tymiankiem

Ziemniaczki z tego przepisu to:

- najlepsze ziemniaki pieczone w piekarniku

- mają złotą i chrupiącą skórkę

- ziemniaki opiekane to danie samo w sobie lub dodatek do obiadu

Pieczone ziemniaki z piekarnika z dodatkiem świeżego tymianku to jedno z najprostszych w przygotowaniu dań. Takie ziemniaki mogą stanowić formę przekąski, dodatku do dania głównego: mięs, ryb czy warzyw, a także samo danie główne jeśli np. zestawicie je z kefirem, sosem jogurtowo-czosnkowym, sosem pomidorowym lub hummusem. 

Jak zrobić pyszne ziemniaki z piekarnika?

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki.

2. Olej łączymy z przyprawami, kminkiem i posiekanym czosnkiem. Dokładnie obtaczamy ziemniaki w marynacie.

3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy gałązki tymianku.

4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200°C przez około 30 minut do czasu aż staną się złociste. Podczas pieczenia ziemniaki warto przewrócić łopatką, 1-2 razy, aby równomiernie się upiekły.

5. Podajemy po upieczeniu, gorące. 

Smacznego!

Pieczenie ziemniaków w piekarniku to dobry sposób na przygotowanie zdrowego posiłku, ponieważ przepis ten nie wymaga tak dużej ilości tłuszczu, jak np. w przypadku ziemniaków smażonych na patelni. W tym przepisie, olej stanowi spoiwo i klej dla wszystkich dodawanych przypraw tak, by ziemniaki były dobrze oblepione ziołami i przyprawami.

Świeże zioła, które zostały wykorzystane w tym przepisie to dodatek, który sprawia że ziemniaki mają wyjątkowy, intensywny aromat i smak, który świetnie komponuje się z innymi przyprawami i składnikami. 

Ziemniaki z piekarnika pieczone w wysokiej temperaturze są bardzo chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Chrupiąca skorupka to zasługa obtoczenia ziemniaków w oleju. 

Ziemniaki z piekarnika z dodatkiem świeżego tymianku to bardzo proste i smaczne danie, które zadowoli każde podniebienie. To również ciekawa alternatywa dla tradycyjnych dań ziemniaczanych i idealne rozwiązanie na szybki i łatwy posiłek lub przekąskę. W niektórych przepisach na ziemniaki z piekarnika, można znaleźć informację o ich wcześniejszym podgotowaniu. Jest to częsta praktyka przyspieszająca proces pieczenia. Wcześniej ugotowane ziemniaki mają również inną skorupkę niż te surowe. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni - koniecznie wypróbujcie te dwa sposoby. 

Po upieczeniu, ziemniaki można również udekorować świeżymi gałązkami tymianku lub innymi ziołami, np. oregano, bazylią lub rozmarynem

Wypróbuj też:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga 09.08.2024 14:21
Próbowałam z podgotowaniem. Są mało chrupiące.
ok Szymon GKM 28.04.2024 16:32
na ile stopni
Doradca Smaku 29.04.2024 09:42
180-200°C zgodnie z opisem przepisu.
Anka 10.08.2023 10:22
robione wielokrotnie, pyszne ;)
Doradca Smaku 10.08.2023 12:33
Dziękuję! To prawda, ten przepis na ziemniaki z piekarnika z tymiankiem to hit !
Mami 06.04.2023 10:38
Bardzo dobre
DZIKA 06.11.2022 13:44
Zaraz będę robić.
Paulina_z1309 16.01.2019 16:08
Dzisiaj zrobiłam na obiad, bez czosnku ale i tak wyszły przepyszne! Polecam ten przepis :)
agnieszka131919 06.01.2014 17:31
Świetny dodatek do mięska
Izka192 22.11.2013 14:41
świetny dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie
Mniam 23.10.2013 08:46
Z tymiankiem nie próbowałam, ale lubię takie przypieczone.
sasanka 22.10.2013 20:13
Uwielbiam takie kartofelki :) do tego sos czosnkowy domowej roboty i niech idzie w boczki :D
iwi 22.10.2013 18:38
Pyszne ziemniaczki
Magula 22.10.2013 18:20
uwielbiam takie ziemniaczki
patryska76 22.10.2013 18:15
Uwielbiam takie rarytasy ;)
kriko 22.10.2013 18:08
bardzo pyszne
Krzysztof15 22.10.2013 17:55
bardzo lubie takie ziemniaczki
aniagdz 22.10.2013 17:52
i dobrze doprawione;) to lubię
ana1 22.10.2013 17:49
wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak