Pieczone ziemniaki z piekarnika ze świeżym tymiankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • olej

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • kminek

    1/2 łyżeczki
  • słodka papryka Prymat

    2 łyżeczki
  • tymianek

    kilka (świeży)
  • papryka ostra mielona

    1/3 łyżeczki
  • sól morska

    (gruboziarnista)
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki.
Olej łączymy z przyprawami, kminkiem i posiekanym czosnkiem.
Dokładnie obtaczamy ziemniaki w marynacie.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch kładziemy gałązki tymianku.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200°C przez około 30-40 minut do czasu aż staną się złociste.
Podczas pieczenia ziemniaki warto przewrócić łopatką, 1-2 razy, aby równomiernie się upiekły.
Podajemy po upieczeniu gorące.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Paulina_z1309 16.01.2019 16:08
Dzisiaj zrobiłam na obiad, bez czosnku ale i tak wyszły przepyszne! Polecam ten przepis :)
agnieszka131919 06.01.2014 17:31
Świetny dodatek do mięska
Izka192 22.11.2013 14:41
świetny dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie
Mniam 23.10.2013 08:46
Z tymiankiem nie próbowałam, ale lubię takie przypieczone.
sasanka 22.10.2013 20:13
Uwielbiam takie kartofelki :) do tego sos czosnkowy domowej roboty i niech idzie w boczki :D
iwi 22.10.2013 18:38
Pyszne ziemniaczki
Magula 22.10.2013 18:20
uwielbiam takie ziemniaczki
patryska76 22.10.2013 18:15
Uwielbiam takie rarytasy ;)
kriko 22.10.2013 18:08
bardzo pyszne
Krzysztof15 22.10.2013 17:55
bardzo lubie takie ziemniaczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat