Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki z piekarnika ze świeżym tymiankiem
Ziemniaczki z tego przepisu to:
- najlepsze ziemniaki pieczone w piekarniku
- mają złotą i chrupiącą skórkę
- ziemniaki opiekane to danie samo w sobie lub dodatek do obiadu
Pieczone ziemniaki z piekarnika z dodatkiem świeżego tymianku to jedno z najprostszych w przygotowaniu dań. Takie ziemniaki mogą stanowić formę przekąski, dodatku do dania głównego: mięs, ryb czy warzyw, a także samo danie główne jeśli np. zestawicie je z kefirem, sosem jogurtowo-czosnkowym, sosem pomidorowym lub hummusem.
Jak zrobić pyszne ziemniaki z piekarnika?
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki.
2. Olej łączymy z przyprawami, kminkiem i posiekanym czosnkiem. Dokładnie obtaczamy ziemniaki w marynacie.
3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy gałązki tymianku.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200°C przez około 30 minut do czasu aż staną się złociste. Podczas pieczenia ziemniaki warto przewrócić łopatką, 1-2 razy, aby równomiernie się upiekły.
5. Podajemy po upieczeniu, gorące.
Smacznego!