Dodatki do obiadu są często tym, co sprawia, że jemy różnorodne dania i możemy każdy obiad uczynić wyjątkowym. Ziemniaki i kotlet, pieczone mięso albo ryba wymagają dopełnienia. Co podać do obiadu, aby zjeść go z przyjemnością? W Serwisie Doradca smaku prezentujemy dziesiątki różnorodnych przepisów na dodatki do obiadu. Znajdziesz tu pomysły na surówki, sałatki, duszone warzywa, kasze, fasolę, ciecierzycę i wiele innych inspiracji, które urozmaicą twoje codzienne posiłki.
Wśród przepisów są te najbardziej tradycyjne, na dodatki do obiadu, które pamiętamy z dzieciństwa. Duszona marchewka z groszkiem, modra kapusta albo surówka z marchewki i jabłka to prawdziwe polskie klasyki. Z dobrym przepisem uzyskasz wspaniały smak tych dodatków. Doradcy Smaku wspierają jednak również kulinarne eksperymenty. Na stronie dostępne są inspiracje, jak łączyć składniki w nowy sposób i przepisy z różnych stron świata. Wśród nich pomysł sałatkę z brzoskwinią oraz na ryż na słodko z syropem owoców liczi, sosem sojowym i bulionem rybnym. Taki niecodzienny dodatek odmieni każdy obiad i zachwyci domowników. Bogactwo i różnorodność przepisów zachęcają do szukania nowych inspiracji na każdy dzień!
Warzywa powinny być stałym składnikiem naszej diety i nie może brakować ich też w daniach obiadowych. Świetnie sprawdzają się proste w przygotowaniu surówki. Doradcy Smaku polecają połączenie kapusty pekińskiej, marchwi, pora, kukurydzy, jabłka z dodatkiem jogurtu naturalnego, odrobiny cukru i soku z cytryny. Prosta surówka warzywna do obiadu z pewnością posmakuje wszystkim, ale blog Doradca Smaku to prawdziwa skarbnica przeróżnych przepisów na dodatki do drugiego dania.
Kotlet schabowy, tradycyjna śląska rolada, grillowana karkówka albo duszony schab wymagają dopełnienia i świetnie sprawdzą się tutaj ciepłe dodatki do obiadu. Sprawdź przepis na buraczki zasmażane. Są nie tylko smaczne, ale i pięknie prezentują się na talerzu. Kolejnym popularnym dodatkiem jest marchewka duszona. Można ją przygotować również w wersji z groszkiem. Pasuje zarówno do mięs, jak i ziemniaków z jajkiem sadzonym. Warto uwzględnić w swoim menu również kasze, które świetnie pasują do dań mięsnych.
Jeśli planujesz podać kurczaka na obiad, świetnym dodatkiem będzie ryż z warzywami. Czas jego przygotowania wynosi właściwie tyle, ile potrzeba do ugotowania ryżu. 15 minut wystarczy, aby pokroić i podsmażyć cebulę, bakłażan, paprykę i pomidory. Całość możesz połączyć z mięsem albo potraktować jako samodzielne danie.
Ryba na obiad będzie świetnie smakować w towarzystwie lekkich surówek, np. z kapusty pekińskiej czy marchwi z pomarańczą. Ziemniaki w tych daniach możemy zastąpić ryżem lub kaszą, np. jaglaną, quinoa, pęczakiem czy jęczmienną. Pieczony łosoś lub dorsz będą też świetnie smakować z dodatkiem duszonej ciecierzycy.
Obiad z ziemniakami to prawdziwa klasyka. To warzywo możemy przygotować na wiele różnych sposobów, dzięki czemu nigdy się nie nudzi. Sprawdź przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika ze świeżym tymiankiem. Będą świetnie pasować zarówno do ryby, jak i do mięsa czy obiadów wegetariańskich. Można je podać także jako przekąskę. Ziemniaki wg tego przepisu mają apetycznie chrupiącą, złocistą skórkę, a dodatek tymianku sprawia, że są niezwykle aromatyczne.
Wybornym dodatkiem są również młode ziemniaki w mundurkach. Doprawione przyprawą do grilla i solą ziołową są pyszne i szybko znikają z talerza. Na stronie Doradca Smaku znajdziesz też wiele propozycji na przygotowanie purée, np. z dodatkiem kalafiora.
Zachęcamy do poszukiwania ulubionych smaków i sprawdzania nowych połączeń składników w dodatkach do obiadu. Wypróbowane przepisy oraz inspiracje czekają w serwisie Doradca Smaku.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: