Przepis i sposób przygotowania na: Ajapsandali – zapiekane warzywa po gruzińsku
Umyte bakłażany pokrój w plastry, ułóż je na blacie i obsyp solą. Odstaw je na 2 godziny.
W międzyczasie pokrój w dużą kostkę cebulę, zetrzyj marchewki na tarce o grubych oczkach i pokrój papryki.
Osusz bakłażany za pomocą ręcznika papierowego.
Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i starte marchewki. Smaż 10 minut, a następnie dodaj pokrojone papryki. Dopraw wszystko pieprzem i suszonym czosnkiem. Wymieszaj.
Przygotuj duży garnek żaroodporny i przełóż do niego warzywa.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą słodką paprykę, bazylię suszoną, chili Cayenne i suszoną natkę pietruszki. Tak przygotowaną mieszankę przypraw dodaj do warzyw i wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek i smaż pokrojone w plastry bakłażany z obydwu stron.
Podsmażone bakłażany, a następnie pomidorki koktajlowe rozłóż na warzywach w naczyniu żaroodpornym.
Piecz pod przykryciem 40 minut w 180°C. Po tym czasie posyp warzywa serem feta i piecz bez przykrycia przez kolejne 10 minut w 200°C.
Podawaj z chlebem.