Ajapsandali – zapiekane warzywa po gruzińsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zasmakujcie w prawdziwie gruzińskiej kuchni! Skorzystajcie z przepisu na Ajapsandali, które zachwyci Was mieszanką przypraw, kolorów, smaków i aromatów.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    2 sztuki
  • sól

    szczypta
  • papryka biała

    6 sztuk
  • cebule

    2 sztuki
  • marchewki

    3 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    szczypta
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    3 łyżki
  • pomidorki koktajlowe

    350 g
  • ser feta

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte bakłażany pokrój w plastry, ułóż je na blacie i obsyp solą. Odstaw je na 2 godziny.

W międzyczasie pokrój w dużą kostkę cebulę, zetrzyj marchewki na tarce o grubych oczkach i pokrój papryki. 

Osusz bakłażany za pomocą ręcznika papierowego.

Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i starte marchewki. Smaż 10 minut, a następnie dodaj pokrojone papryki. Dopraw wszystko pieprzem i suszonym czosnkiem. Wymieszaj. 

Przygotuj duży garnek żaroodporny i przełóż do niego warzywa.

W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą słodką paprykę, bazylię suszoną, chili Cayenne i suszoną natkę pietruszki. Tak przygotowaną mieszankę przypraw dodaj do warzyw i wymieszaj.  

Na rozgrzaną patelnię dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek i smaż pokrojone w plastry bakłażany z obydwu stron. 

Podsmażone bakłażany, a następnie pomidorki koktajlowe rozłóż na warzywach w naczyniu żaroodpornym. 

Piecz pod przykryciem 40 minut w 180°C. Po tym czasie posyp warzywa serem feta i piecz bez przykrycia przez kolejne 10 minut w 200°C.

Podawaj z chlebem.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat