Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bakłażan
2 sztuki -
sól
szczypta -
papryka biała
6 sztuk -
cebule
2 sztuki -
marchewki
3 sztuki -
oliwa
2 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka -
Bazylia suszona Prymat
1 łyżeczka -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
szczypta -
Natka pietruszki suszona Prymat
1 łyżeczka -
oliwa
3 łyżki -
pomidorki koktajlowe
350 g -
ser feta
300 g
Przepis i sposób przygotowania Ajapsandali – zapiekane warzywa po gruzińsku
Umyte bakłażany pokrój w plastry, ułóż je na blacie i obsyp solą. Odstaw je na 2 godziny.
W międzyczasie pokrój w dużą kostkę cebulę, zetrzyj marchewki na tarce o grubych oczkach i pokrój papryki.
Osusz bakłażany za pomocą ręcznika papierowego.
Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i starte marchewki. Smaż 10 minut, a następnie dodaj pokrojone papryki. Dopraw wszystko pieprzem i suszonym czosnkiem. Wymieszaj.
Przygotuj duży garnek żaroodporny i przełóż do niego warzywa.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą słodką paprykę, bazylię suszoną, chili Cayenne i suszoną natkę pietruszki. Tak przygotowaną mieszankę przypraw dodaj do warzyw i wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek i smaż pokrojone w plastry bakłażany z obydwu stron.
Podsmażone bakłażany, a następnie pomidorki koktajlowe rozłóż na warzywach w naczyniu żaroodpornym.
Piecz pod przykryciem 40 minut w 180°C. Po tym czasie posyp warzywa serem feta i piecz bez przykrycia przez kolejne 10 minut w 200°C.
Podawaj z chlebem.
Komentarze (0)