Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pieczony w warzywach

5.0
(119)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny i lekki obiad, który można przygotować nie tylko w piątek. Mięso dorsza jest sycące i świetnie komponuje się w towarzystwie warzyw takich właśnie jak cukinia, papryka, czy por. Zapiekając całość w piekarniku mamy pewność, że zachowamy strukturę i odpowiedni stopień soczystości składników.

Składniki:

Składniki:

dorsz 1 filet
cukinia 80 gramów
papryka 80 gramów
por 50 gramów
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
cytryna 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony w warzywach

Filet płuczemy zimną wodą i suszymy papierowym ręcznikiem. Nacieramy pieprzem, słodką papryką i skrapiamy cytryną.

Cukinię, paprykę i pora kroimy w mniejsze kawałki. Delikatnie mieszamy z posiekaną natką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solimy.

Warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy filet.

Całość pieczemy pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak