Dorsz pieczony w warzywach

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny i lekki obiad, który można przygotować nie tylko w piątek. Mięso dorsza jest sycące i świetnie komponuje się w towarzystwie warzyw takich właśnie jak cukinia, papryka, czy por. Zapiekając całość w piekarniku mamy pewność, że zachowamy strukturę i odpowiedni stopień soczystości składników.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • dorsz

    1 filet
  • cukinia

    80 gramów
  • papryka

    80 gramów
  • por

    50 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • cytryna

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet płuczemy zimną wodą i suszymy papierowym ręcznikiem. Nacieramy pieprzem, słodką papryką i skrapiamy cytryną.

Cukinię, paprykę i pora kroimy w mniejsze kawałki. Delikatnie mieszamy z posiekaną natką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solimy.

Warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy filet.

Całość pieczemy pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek.

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat