Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy drożdżowe z karkówkowym sosem
Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na 40 minut.
Przygotować sos. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w drobna kostkę i przełożyć do szklanej misy. Dodać olej sezamowy, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, 2 łyżki przyprawy do karkówki oraz po pół łyżki soli ziołowej i białego pieprzu. Wymieszać i przełożyć na patelnię. Smażyć, aby mięso zrumieniło się z każdej strony. Dodać pokrojone na paski grzyby. Podlać wodą i dusić pod przykryciem 20 minut.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Z ciasta odrywać małe kawałki i formułować z nich kulki. Lekko oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 minut.
W dużym garnku zagotować wodę i umieścić specjalne sito do gotowania na parze. Porcjami układać na nim wyrośnięte pyzy i gotować pod przykryciem 10 minut. Po wyjęciu pokroić na plastry i polać przygotowanym sosem.