Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem grzybowym

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 0,5 kg (ugotowanych)
jajko
mąka ziemniaczana 150 g
sól

Sos

grzyby suszone 20 g (borowiki, ugotowane)
pieczarki 200 g (umyte, pokrojone w cząstki)
wino białe wytrawne 30 ml
śmietana 30% 300 ml (płynna)
cebula 1 szt. (pokrojona w drobną kostkę)
czosnek 2 ząbki (drobno pokrojone)
olej rzepakowy 20 ml
tymianek
natka pietruszki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
oliwa truflowa

Dodatki

ogóreczki konserwowe
patisony marynowane

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki.
Krok 1 - Kluski śląskie  z sosem grzybowym foto
2
Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozdrabniamy (dokładnie aby nie miały grudek). Przekładamy na stolnicę, robimy zagłębienie do którego wbijamy jajko i wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie. Z kawałków ciasta formujemy nieduże kulki, robiąc w każdej dziurkę palcem. Przygotowane kluski wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch.
Krok 2 - Kluski śląskie  z sosem grzybowym foto
3
Ugotowane suszone grzyby kroimy na cieniutkie paseczki wywar zachowujemy. W rondelku na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy tymianek i czosnek chwilę smażymy aby czosnek się nie spalił i nie był gorzki. Następnie dodajemy wino i całość szybko zagotowujemy. Na patelni przesmażamy pieczarki na złoty kolor. Dodajemy je do rondelka wraz z suszonymi grzybami oraz cebulą, zalewamy śmietaną i wywarem z gotowania suszonych grzybów i wszystko razem delikatnie gotujemy.
Krok 3 - Kluski śląskie  z sosem grzybowym foto
4
Doprawiamy według własnego smaku solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki oraz ewentualnie oliwą truflową.
Krok 4 - Kluski śląskie  z sosem grzybowym foto
5
Przygotowane kluski polewamy sosem grzybowym i podajemy z ogórkami konserwowymi oraz patisonami.
Krok 5 - Kluski śląskie  z sosem grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 14.01.2015 15:43
klasyka rzadzi, brawo!
Aleksandra/Olcia 14.01.2015 14:41
pięknie podane
Ola1young 14.01.2015 13:55
doskonałe danie na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak