Staropolska pierś z kurczaka z suszonymi grzybami - Krok po kroku

Staropolska pierś z kurczaka z suszonymi grzybami - Krok po kroku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    4 x 120 g
  • przyprawa do kurczaka po staropolsku

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • wywar z suszonych grzybów

    100 ml
  • rosół z kury Kucharek

    100 ml
  • śmietana 30%

    100 ml
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • gałka muszkatołowa mielona

    0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny grubo mielony

    do smaku
  • grzyby suszone

    4 łyżki
  • sól ziołowa

    1 łyżeczka
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Staropolska pierś z kurczaka z suszonymi grzybami - Krok po kroku foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Staropolska pierś z kurczaka z suszonymi grzybami - Krok po kroku foto
Piersi z kurczaka lekko naciąć od góry, natrzeć przyprawą do kurczaka po staropolsku, oprószyć mąką i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 3 - Staropolska pierś z kurczaka z suszonymi grzybami - Krok po kroku foto
Na oliwie i maśle podsmażyć pokrojone w kostkę cebule, pokrojone w plastry ząbki czosnku i suszone grzyby, które wcześniej zostały ugotowane i pokrojone w paski. Wszystko zalać rosłem i wywarem z gotowanych suszonych grzybów, zagotować.
Krok 4 - Staropolska pierś z kurczaka z suszonymi grzybami - Krok po kroku foto
Następnie dodać piersi z kurczaka, ugotować do miękkości, wlać śmietanę, doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Krok 5 - Staropolska pierś z kurczaka z suszonymi grzybami - Krok po kroku foto
Przed podaniem posypać świeżo siekaną natką pietruszki, podawać z buraczkami na ciepło lub ulubioną sałatką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MC_S

30.09.2013 20:23
Pyszne, aż ślinka leci.

arbuzowo

09.08.2013 13:10
Mhm.. aż ślinka cieknie, ale danie do wypróbowania w chłodzniejsze jesienne dni :-)

wedith1

08.08.2013 09:04
Wygląda bardzo apetycznie!

Czarnula87

07.08.2013 16:26
po prostu pyszności

MC_S

07.08.2013 15:21
Aż ślinka cieknie. :)

Renata9

07.08.2013 13:08
kolejna pysznosc, ktora bardzo kusi podniebienie

Paolcia

07.08.2013 13:04
bardzp smaczny przepis :)

Kolorowa

07.08.2013 12:56
Warto takie zrobić, tak mi się wydaję ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat