Przepis i sposób przygotowania na: jajecznica z kolendrowymi tostami
Jajka wbić do miseczki i dokładnie roztrzepać widelcem.
Nasiona kolendry rozbić w moździerzu.
Do drożdży dosypać sól, mąkę wymieszaną z kolendrą i kurkumą i wlać jajka (zostawić troszkę do posmarowania bułeczek). Wymieszać, łącząc wszystkie składniki- jak masa będzie jednolita dodawać po kawałku pokrojone w kostkę masło i przez cały czas wyrabiać ciasto ręką. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki- ok. 10 minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Formę keksową wysmarować masłem. Przełożyć ciasto do formy i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto posmarować zostawionym wcześniej, roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut- aż ciasto pięknie się zarumieni.
Ostudzony chleb pokroić na kromki i zapiekać w tosterze.
Jajka roztrzepac widelcem, dodać mleko, sól i pieprz do smaku. Dokladnie wymeiszać.
Na paelni roztopić masło, dodać posiekany drobno szczypiorek i smażyć 2 minuty mieszając bez przerwy. Dolać jajka z mlekiem i smażyć aż jajka się zetną- mieszając od czasu do czasu.
Podawać tosty z jajecznicą i pomidorkami kokatajlowymi