Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku IX: Zapiekane jajka z soczewicą i pomidorami, odc. 6

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(122)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pożywne, ciepłe śniadanie będzie idealnym początkiem jesiennego dnia. Jajka, soczewica i pomidory doprawione świeżą kolendrą, pikantnym aromatycznym kminem rzymskim i kolorowym pieprzem to ciekawa odmiana dla tradycyjnych potraw śniadaniowych.

Składniki:

czosnek
1 ząbek
cebula
1 sztuka
boczek wędzony
3 plastry
olej rzepakowy
50 mililitrów
soczewica
60 gramów
pomidory pelati
300 gramów
kapary całe Smak
15 gramów
Sklep Prymat
oliwki czarne Smak
80 gramów
Sklep Prymat
kabanos
1 sztuka
natka kolendry
1 pęczek
jajko
2 sztuki
grzanki
6 sztuk
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat

Do smaku

Kmin rzymski mielony Prymat
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Zapiekane jajka z soczewicą i pomidorami, odc. 6

Czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Z boczku kroimy 3 plastry, odkrawamy twardą skórkę, następnie kroimy w kostkę.

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy, podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy boczek, podsmażamy. Dodajemy soczewicę, pomidory pelati, marynowane kapary, doprawiamy papryką słodką, solą morską i pieprzem czarnym. Oliwki siekamy i dodajemy, mieszamy. Kabanosa kroimy w plastry i dodajemy do reszty składników. Kolendrę siekamy i dodajemy. Całość mieszamy.

Do dwóch oddzielnych misek wbijamy po jednym jajku. Piekarnik nagrzewamy do 180°C w trybie termoobiegu. Do dwóch oddzielnych kokilek wkładamy masę z soczewicy, pomidorów, boczku i kabanosów. Wlewamy jajka, doprawiamy pieprzem. Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na czas około 10 minut. Wyciągamy. Kokilki kładziemy na talerz. Z boku talerza układamy grzanki, po jednej grzance wkładamy do środka kokilek. Siekamy szczypiorek i posypujemy nim jajka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 21.02.2019 11:01
Bardzo pożywne i smaczne śniadanko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak