Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Zapiekane jajka z soczewicą i pomidorami, odc. 6
Czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Z boczku kroimy 3 plastry, odkrawamy twardą skórkę, następnie kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy, podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy boczek, podsmażamy. Dodajemy soczewicę, pomidory pelati, marynowane kapary, doprawiamy papryką słodką, solą morską i pieprzem czarnym. Oliwki siekamy i dodajemy, mieszamy. Kabanosa kroimy w plastry i dodajemy do reszty składników. Kolendrę siekamy i dodajemy. Całość mieszamy.
Do dwóch oddzielnych misek wbijamy po jednym jajku. Piekarnik nagrzewamy do 180°C w trybie termoobiegu. Do dwóch oddzielnych kokilek wkładamy masę z soczewicy, pomidorów, boczku i kabanosów. Wlewamy jajka, doprawiamy pieprzem. Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na czas około 10 minut. Wyciągamy. Kokilki kładziemy na talerz. Z boku talerza układamy grzanki, po jednej grzance wkładamy do środka kokilek. Siekamy szczypiorek i posypujemy nim jajka.