Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowo - śmietankowy
Dodajemy make ,proszek do pieczenia i olej i mak.
Dokładanie miksujemy aż pojawia się pęcherze powietrza na cieście.
Wylewamy do posmarowanej masłem i obsypana mąką tortownicy.
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C i wstawiamy ciasto.
Pieczemy je około 45 minut.
Zostawiamy chwile około 5 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy lekko studzimy, obracamy dnem do góry.
Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.
Każdy namaczamy wystudzona wcześniej zaparzona herbata.
Krem śmietankowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
4 łyżki kremu mieszamy z granulowanym kakao.
Na każdy blat biszkoptowy nakładamy, rozsmarowujemy warstwę marmolady, następnie nakładamy 6 łyżek kremu.
Przykrywamy drugim blatem i robimy tak jak w przypadku pierwszego blatu.
Trzeci blat smarujemy samym kremem.
Posypujemy bułka tarta i kakao granulowanym.
Do szprycy nakładamy krem i ozdabiamy tort wg własnego uznania.
Schładzamy.