Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik na botwince

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwina 1 pęczek
cytryna 1 szt
rzodkiewka 1 pęczek
seler naciowy 2 gałązki
ogórki małosolne 4 szt
pietruszka 1 pęczek
koperek 1 pęczek
cebulki dymki ze szczypiorkiem 4 szt
jogurt naturalny 1 l
gęsta śmietana 22% 0,5 szkl.
kwas buraczany 0,5 szkl.
sól, pieprz, cukier do smaku
jajko ugotowane na twardo 4 szt
ogórki 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik na botwince

Botwinkę posiekaj i zalej wrzątkiem, nakrop do niej trochę soku z cytryny i gotuj aż będzie miękka. Rzodkiewki pokrój na plasterki. Seler i ogórki na małe kawałki. Pietruszke, koperek i dymkę posiekaj. W misce wymieszaj jogurt ze śmietaną. Wlej ostudzoną botwinkę razem z wywarem, mieszając. Dodaj pokrojone warzywa. Wlej kwas buraczany. Dopraw chłodnik do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę wymieszaj i odstaw na godz. do lodówki. Podawaj z pokrojonymi jajkami na twardo.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 29.09.2011 10:20
super
Juleczka20 08.07.2011 19:18
świetny
malaczarna23 28.04.2011 17:09
fajny
ewelina63 01.08.2010 14:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak