Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w galarecie
Dorsz w galarecie - już nie musisz go kupować. Przygotujesz go w kilku prostych krokach w domu. Taka ryba w galarecie przygotowana samodzielnie smakuje jeszcze lepiej.
1. Filety z dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Filety doprawić pieprzem cytrynowym, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
2. Warzywa umyć, obrać i wypłukać. Bulion zagotować, dodać warzywa, ziarna pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy i gotować. Gdy jarzyny będą jeszcze lekko twarde włożyć przygotowane wcześniej filety i gotować na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Delikatnie wyjąć rybę, a wywar przecedzić przez gęste sitko.
3. Marchewkę pokroić na talarki i rozłożyć po kilka na dnie miseczek. Udekorować gałązkami koperku, na to rozłożyć kawałki ryby i plasterki marchewki.
4. Żelatynę namoczyć w odrobinie przestudzonego bulionu i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie, a następnie zalać nim rybę. Gdy przestygnie wstawić do lodówki, by galareta dobrze stężała.
Podawać np. z cytryną, sosem chrzanowym, pieczywem.