odc. 3 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    300 g
  • śmietana

    100 ml
  • woda

    1 l
  • mleko

    1/2 l
  • ziemniaki ugotowane

    300 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • ser gruyere

    100 g
  • oliwa

  • gałka muszkatołowa mielona

  • pieprz biały mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere foto
Dorsza wymoczyć 15 minut w wodzie, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere foto
Rybę wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem mleka, po to aby dorsz pozostał biały i gotujemy 2-3 minuty.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere foto
Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy w miseczce za pomocą widelca. Ryba i ziemniaki powinny być w ilości pół na pół. Następnie do ziemniaków dodajemy 1 łyżeczkę oliwy, posiekany czosnek i mieszamy. W międzyczasie smarujemy oliwą z oliwek foremki do zapiekania. Odcedzamy dorsza i powoli łączymy rybę z ziemniakami. Następnie dodajemy dwie i pół łyżki śmietany, odrobinę soli, pieprz biały i gałkę muszkatołową.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere foto
Wyrobioną masę nakładamy do wcześniej przygotowanych foremek. Na wierzch polewamy jeszcze po 1 łyżce śmietany.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere foto
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180-190 stopni C. Zapiekanki wyjmujemy, gdy będą gorące w środku.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere foto
Gdy zapiekanka jest już prawie gotowa posypujemy ją z wierzchu serem gruyere. Możemy użyć też ementalera, lub dowolnego żółtego sera. Wkładamy zapiekankę z powrotem na chwilę do piekarnika.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere foto
Gdy ser zacznie się przypiekać, wyciągamy zapiekankę z piekarnika, dekorujemy i podajemy. Bon apetit.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat