Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza
300 g
śmietana
100 ml
woda
1 l
mleko
1/2 l
ziemniaki ugotowane
300 g
czosnek
2 ząbki
ser gruyere
100 g
oliwa
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere

Kroki postępowania

1
Dorsza wymoczyć 15 minut w wodzie, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere foto
2
Rybę wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem mleka, po to aby dorsz pozostał biały i gotujemy 2-3 minuty.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere foto
3
Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy w miseczce za pomocą widelca. Ryba i ziemniaki powinny być w ilości pół na pół. Następnie do ziemniaków dodajemy 1 łyżeczkę oliwy, posiekany czosnek i mieszamy. W międzyczasie smarujemy oliwą z oliwek foremki do zapiekania. Odcedzamy dorsza i powoli łączymy rybę z ziemniakami. Następnie dodajemy dwie i pół łyżki śmietany, odrobinę soli, pieprz biały i gałkę muszkatołową.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere foto
4
Wyrobioną masę nakładamy do wcześniej przygotowanych foremek. Na wierzch polewamy jeszcze po 1 łyżce śmietany.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere foto
5
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180-190 stopni C. Zapiekanki wyjmujemy, gdy będą gorące w środku.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere foto
6
Gdy zapiekanka jest już prawie gotowa posypujemy ją z wierzchu serem gruyere. Możemy użyć też ementalera, lub dowolnego żółtego sera. Wkładamy zapiekankę z powrotem na chwilę do piekarnika.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere foto
7
Gdy ser zacznie się przypiekać, wyciągamy zapiekankę z piekarnika, dekorujemy i podajemy. Bon apetit.

Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak