Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 700 g
sól i pieprz
sok z cytryny
jajko
mleko 3,2% 200 ml
bazylia świeża 1 pęczek
cebula
mąka
olej do smażenia
topinambur 500 g
ser pleśniowy niebieski 100 g
śmietana gęsta 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym

Rybę porcjujemy ,oprószamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajko mieszamy ze śmietaną ,posiekaną bazylią i cebulą. Dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste) ,do smaku doprawiamy solą. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Topinambur obieramy ,gotujemy w osolonej wodzie. Następnie osączamy ,dodajemy starty ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Całość ubijamy na puree.
Podajemy do ryby razem z ulubioną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 30.03.2015 23:01
ekstra ciasto
marzut 30.03.2015 22:36
super przepis
Michał2 30.03.2015 21:55
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak