Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy Tort na zimno
Galaretki rozpuścić w osobnych naczyniach, każdą w 3/4 l wody. Czerwoną wystudzić szybciej i gęstniejącą wylać do tortownicy. wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody i dopełnić w szklance gorącą wodą tak żeby była ciepła. Bardzo dokładnie rozpuścić.
Krem biały: 1 szkl śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy. Wszystko razem połączyć i dodać 1/3 żelatyny. Biały krem wylewamy na ściągniętą czerwoną galaretkę-wstawiamy do lodówki.
Krem kakaowy: 3 białka ubijamy na bardzo sztywną pianę(można dodać szczyptę soli), dodajemy 2 łyżki cukru i 1 cukier waniliowy. Chwilkę ubijamy-dodajemy kakao i 1/3 żelatyny. Łączymy składniki i wylewamy na ściągnięty już biały krem w tortownicy.
Krem żółty: Ubijamy 3 białka na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru i 1 cukier waniliowy. Na końcu dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę ubijamy. Następnie łączymy z pozostałą żelatyną. Żółty krem wylewamy na ściągnięty krem kakaowy.
Na samym końcu wylewamy gęstniejącą już galaretkę zieloną i odstawiamy do lodówki do całkowitego ściągnięcia.
Ściągnięty tort można wyciągnąć z tortownicy, przewracając do góry dnem, udekorować owocami i bitą śmietaną.
Smacznego;-)