Tiramisu

Tiramisu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny i niezwykle prosty w przyrządzeniu włoski deser, który wybitnie smakuj z filiżanką mocnej, czarnej kawy, to? Tiramisu!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    100 gramów
  • jajko

    5 sztuk
  • ser mascarpone

    500 gramów
  • zaparzona mocna kawa

    150 mililitrów
  • amaretto

    5 łyżek
  • biszkopty podłużne

    1-1 1/2 opakowania
  • kakao

    do posypania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tiramisu

1. Cukier puder ucieramy z 5 żółtkami na jednolitą masę. Białka odrzucamy.

2. Do masy dodajemy mascarpone. Całość mieszamy do momentu ponownego uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa jest gęsta możemy zacząć przygotowywać deser. Jeśli jednak nie jest, trzeba ją wstawić na około 1 godzinę do lodówki.

3. Jak masa jest zwarta, do miseczki wlewamy kawę oraz amaretto.

4. W szklanym naczyniu (16x20cm lub podobna wielkość) układamy warstwami: nasączone kawą z amaretto biszkopty, posypujemy je kakao. Następnie nakładamy warstwę masy i powtarzamy całą czynność aż do wypełnienia naczynia. Na górze musi być masa.

Tiramisu schładzamy w lodówce (ok. godziny). 

PS. Tiramisu można również podać w szklanych pucharkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat