Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tiramisu

5.0
(67)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny i niezwykle prosty w przyrządzeniu włoski deser, który wybitnie smakuj z filiżanką mocnej, czarnej kawy, to? Tiramisu!

Składniki:

cukier puder
100 gramów
jajko
5 sztuk
ser mascarpone
500 gramów
zaparzona mocna kawa
150 mililitrów
amaretto
5 łyżek
biszkopty podłużne
1-1 1/2 opakowania
kakao
do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu

1. Cukier puder ucieramy z 5 żółtkami na jednolitą masę. Białka odrzucamy.

2. Do masy dodajemy mascarpone. Całość mieszamy do momentu ponownego uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa jest gęsta możemy zacząć przygotowywać deser. Jeśli jednak nie jest, trzeba ją wstawić na około 1 godzinę do lodówki.

3. Jak masa jest zwarta, do miseczki wlewamy kawę oraz amaretto.

4. W szklanym naczyniu (16x20cm lub podobna wielkość) układamy warstwami: nasączone kawą z amaretto biszkopty, posypujemy je kakao. Następnie nakładamy warstwę masy i powtarzamy całą czynność aż do wypełnienia naczynia. Na górze musi być masa.

Tiramisu schładzamy w lodówce (ok. godziny). 

PS. Tiramisu można również podać w szklanych pucharkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak