Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z jagodami
drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać ok. ½ szkl ciepłego mleka i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić.
Żółtka i całe jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę, zaczyn, sól i resztę mleka (ok. 2 łyżki zostawiamy).
Wszystko dokładnie mieszamy.
Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając przestudzone masło do chwili, kiedy będzie dobrze odchodziło od ręki. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie do bułeczek.
Jagody przebieramy, płuczemy, osączamy i mieszamy z cukrem. Do jagód można dodać nieco tartej bułki, mąki lub kaszy manny.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy z niego wałek i odcinamy niewielkie kawałki na które nakładamy jagody i szczelnie zalepiamy formując bułeczki.
Uformowane jagodzianki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.
Smarujemy białkiem roztrzepanym z odlanym mlekiem i posypujemy cukrem waniliowym albo kruszonką.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
SMACZNEGO :)