Knedle w cieście bułeczkowym

Knedle w cieście bułeczkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chałka

  • mleko

  • mąka

  • jajko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Celowo nie piszę ilości produktów, bo te każda średnio wprawna gospodyni rozpracuje, a z powodu różnic pomiędzy ciężarami chałek z różnych piekarni ilość mąki może być zmienna. Poza tym moczenie i odciskanie chałki też różnie wychodzi więc zawartość mleka nie jest sztywna. Mimo wszystko ciasto ZAWSZE się udaje i proszę nie zrażajcie się tym brakiem ścisłości z mojej strony. Pokrojoną w kostkę chałkę moczymy w ciepłym mleku. Gdy jest ostatecznie rozciapciana, odciskamy mocno, ale bez przesady, wykładamy na stolnicę. Rozdrabniamy palcami by nie było kawałków. Dodajemy jajko i po trochu mąki, tyle, by uzyskać gęstość jak na pierogowe ciasto, tzn. nie za gęste, elastyczne. Chałka ma w sobie coś takiego, że ciasto ma bardzo korzystną konsystencję, jest miękkie, ale dość zwarte i świetnie się skleja. Gotowe ciasto rozwałkujemy podsypując mąką na płat o grubości ok. 4 mm. Wycinamy kółka, oblepiamy śliwki. Wypestkowane śliwki należy oprószyć wewnątrz cynamonem. Wrzucamy partiami do wrzątku, gotujemy kilka minut. Podajemy polane tartą bułką zrumienioną na masełku, posypane cukrem lub z kwaśną śmietanką ubitą lekko z cukrem. Dla spóźnionych domowników można odsmażyć.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat