Przepis i sposób przygotowania na: Zupa neapolitańska z marchewkami w cieście
2. Zapiekane marchewki: marchewki obierz, umyj, przekrój wzdłuż na pół. Zalej wrzącą osoloną wodą ze szczyptą cukru. Mleko zagotuj, wlej do marchewek, ugotuj. Odcedź. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj żółtka, ubijając, wsyp przesianą mąkę. Połącz. Ostudzone marchewki ułóż na natłuszczonej blaszce, zalej ciastem. Piecz 20 min. w temp. 190 stopni.
3. makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zupe przecedź, zagotuj. Zdejmij z ognia. Dodaj rozmącone z kilkoma łyżkami zupy żółtka, połącz, nie gotuj (możesz też dodać pokrojonego kurczaka i warzywa). Przypraw posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem. Dodaj makaron, posyp startym żółtym serem i grubo pokrojoną natką. Zapieczone marchewki pokrój na porcje. Podawaj do zupy.