Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe ze schabu
Bitki ze schabu to prosty sposób na pyszny obiad. Wystarczy kawałek schabu pokrojony na plasterki, doprawiony sola i pieprzem, a następnie obtoczony w mące. Tak przygotowane kotlety najpierw podsmaża się, następnie podlewa wodą, by stworzyć sosik własny, Bitki ze schabu to rarytas dla miłośników tradycyjnych smaków. Doskonale komponują się z ziemniaczkami, kluskami śląskimi czy kaszą.
1.Schab pokroić jak na kotlety schabowe, nie rozbijać (ewentualnie delikatnie), oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem, obtoczyć w mące i włożyć na mocno rozgrzany olej.
2. Kiedy jedna strona się zrumieni, przewrócić bitki na drugą stronę, po czym wkroić obraną i umytą cebulę.
3. Kiedy druga strona mięsa oraz cebula się zrumienią, zalać je wodą i dusić ok. 1,5-2 godzin do miękkości, przewracając co jakiś czas i stale uzupełniając wodę tak, aby bitki były stale niemal całkowicie w niej zanurzone.
Dzięki obtoczeniu bitek w mące z powstałego płynu powstanie smaczny gęsty sos.