Przepis i sposób przygotowania na: Kluski leniwe bez ziemniaków, z twarogiem
Kluski leniwe lub pierogi leniwe swoim kształtem przypominają kopytka, ale ciast ma zupełnie inną konsystencję. Jest lżejsze i bardziej puszyste. Ważne, aby podczas łączenia składników nie wyrabiać go zbyt długo. Dodatek ubitej piany z białek dodaje kluskom lekkości.
1. Ubić pianę z białek. Ser biały tłusty przecisnąć przez praskę, dodać mąkę i żółtko jajko i wyrabiać ciasto - ale tylko do połączenia składników. Nie trzeba go wyrabiać długo, bo będzie twarde.
2. Ciasto podsypać mąką, bo może się lekko kleić. Z gotowego ciasta robić wałeczki, odcinać z nich ukośnie nieduże kluski.
3. Wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.