Przepis dnia III, odc. 50: Kurczak w sosie z kawy zbożowej z rozmarynem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    8 sztuk
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Kawa zbożowa Inka

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • płatki migdałowe

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • masło

    1/4 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 50: Kurczak w sosie z kawy zbożowej z rozmarynem foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 50: Kurczak w sosie z kawy zbożowej z rozmarynem foto
W misce mieszamy chili, cynamon, gałkę muszkatołową i odrobinę soli. Powstałą mieszanką nacieramy kurczaka i zalewamy wystudzoną kawą zbożową. Zamarynowanego kurczaka przekładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 50: Kurczak w sosie z kawy zbożowej z rozmarynem foto
Następnie odsączamy kurczaka z marynaty i podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Podsmażone udźce układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy rozmarynem, zalewamy pozostałą marynatą i dodajemy płatki migdałów.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 50: Kurczak w sosie z kawy zbożowej z rozmarynem foto
Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160°C na pół godziny.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 50: Kurczak w sosie z kawy zbożowej z rozmarynem foto
Gotowe mięso układamy na półmisku, a powstały sos przelewamy do rondelka, dodajemy odrobinę cukru i gotujemy do zredukowania płynu.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 50: Kurczak w sosie z kawy zbożowej z rozmarynem foto
Do sosu dodajemy masło i energicznie mieszamy by połączyło się z sosem. Polewamy udźce sosem, ozdabiamy natką pietruszki i podajemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat