Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka z ryżem
# 30 dkg mielonego mięsa3/4 szklanki ryzu dlugoziarnistego
# 3 szklanki bulionu warzywnego
# 1 cebula
# 2 łyżki oleju
#2 łyzki koncentratu pomidorowego
# sól, pieprz
# szczypta chili
# zielenina do posypania
Wykonanie:
Obraną cebulę pokroić i do woka razem z mięsem wrzucić, smażyć ok. 10 minut ciągle mieszając aby mięso się nie przypaliło.Przyprawić do smaku solą i chili , wymieszać z koncentratem pomidorowym.Fasolkę szparagową ugotować krótko w osolonej wodzie. Z woka wyjąć łyżką cedzakową usmażone mięso a do patelni wlać bulion, zagotować , wsypać ryż, włożyć osączoną fasolkęi gotować do miękkości.Do ryżu z fasolką dodać mięso, podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z sosem slodko kwaśnym i posypać zieleniną.