Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    2 szt. (podwójne)
  • ryż

    300 g (biały)
  • zielona fasolka szparagowa

    300 g
  • pomidory

    2 szt.
  • woda

    600 ml
  • oliwa

    2 łyżki
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Szafran nitki Prymat

    kilka nitek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem foto
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2 - Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem foto
Piersi kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w przyprawie do kurczaka. Fasolkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Krok 3 - Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem foto
Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
Krok 4 - Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem foto
W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie ułożyć kawałki kurczaka i podsmażyć do zrumienienia. Dodać fasolkę i pomidory, doprawić słodką papryką i kilkoma nitkami szafranu. Wsypać surowy ryż, dodać pieprz i sól, a następnie całość zalać wodą. Wymieszać i gotować na średnim ogniu do momentu, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
Krok 5 - Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem foto
Gotowe danie wyłożyć na talerz. Można udekorować świeżo siekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eeee 19.07.2014 17:21
KURCZAK PYCHA
Klausia 08.07.2014 19:49
dobre jedzonko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat