Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    2 szt. (podwójne)
  • ryż

    300 g (biały)
  • zielona fasolka szparagowa

    300 g
  • pomidory

    2 szt.
  • woda

    600 ml
  • oliwa

    2 łyżki
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Szafran nitki Prymat

    kilka nitek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem foto
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2 - Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem foto
Piersi kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w przyprawie do kurczaka. Fasolkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Krok 3 - Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem foto
Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
Krok 4 - Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem foto
W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie ułożyć kawałki kurczaka i podsmażyć do zrumienienia. Dodać fasolkę i pomidory, doprawić słodką papryką i kilkoma nitkami szafranu. Wsypać surowy ryż, dodać pieprz i sól, a następnie całość zalać wodą. Wymieszać i gotować na średnim ogniu do momentu, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
Krok 5 - Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem foto
Gotowe danie wyłożyć na talerz. Można udekorować świeżo siekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eeee 19.07.2014 17:21
KURCZAK PYCHA
Klausia 08.07.2014 19:49
dobre jedzonko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat