Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa z bitą śmietaną
śmietana kremówka 240 mililitrów
masło 25 gramów
rum opcjonalnie 1 łyżeczka
śmietana kremówka 200 mililitrów
cukier puder 2 łyżki
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę bardzo zimnej wody. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Formę o średnicy 21 cm cienko posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy 8 cm większej od średnicy formy. Przełożyć do formy. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C. Piec tartę 15 minut, następnie ostrożnie usunąć pergamin oraz fasolki. Piec kolejne 5 minut.
W rondelku zagotować śmietanę, dodać masło i połamaną czekoladę. Wszystko starannie wymieszać, dodać rum i mieszać aż czekolada się roztopi. Przelać masę na upieczone ciasto i schładzać ok. 2 godziny.
Schłodzoną kremówkę ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać cukier, nadal ubijając. Ubitą śmietanką udekorować tartę.