Przepis i sposób przygotowania na: Krewetkowy mus
krewetki koktajlowe mrożone 400 g
pieczywo tostowe 3 kromki
cebula 2 sztuki
majonez 4 łyżki
oliwa 1/2 szklanki
cytryna 1/2 sztuki
pieprz do smaku
sól do smaku
biała rzepa 1 sztuka
czarna rzepa 1 sztuka
papryka w proszku ostra do smaku
Krewetki wrzucić na kilka minut do posolonej, ciepłej wody, zostawiając kilkanaście sztuk do dekoracji. Z pieczywa tostowego wykroić skórkę. Pozostałe pieczywo pokroić na kawałki. Cebule obrać z łusek, drobno posiekać, zmiksować wraz z pokrojonym pieczywem i krewetkami. Dodać majonez, oliwę, sól, pieprz. Z cytryny wydusić sok i połączyć z resztą masy. Białą rzepę obrać ze skórki, pokroić w talarki. Czarną rzepę opłukać, pokroić w krążki. Wykałaczkami przekuwać plasterki rzepy w dwóch miejscach, tworząc tzw. Łódeczki. Napełniać musem krewetkowym i na wierzch układać po krewetce. Posypać ostrą papryką.