Musztardy Prababci :

Musztardy Prababci :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 szklanka ziaren gorczycy ( żółtych )

  • sól kamienna

  • 1/3 szklanki płynnego miodu,

  • 3-4 łyżki przegotowanej – ostudzonej wody

  • pieprz

  • kurkuma

  • ocet jabłkowy

    1/3 szklanki
  • olej

    1/2 - 3/4 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gorczycę zmielić w młynku na miałko ( robię w elektrycznym ) .
Zmieloną gorczycę zalać octem winnym i zostawić na 12 godzin .Dodać miód , wodę i olej ( ilość oleju zależy od tego jaką gęstość musztardy chcemy uzyskać ).Ucierać jak majonez .Doprawić , pieprzem mielonym i szczyptą kurkumy ( do smaku i dla koloru ).
Odstawić na 10 dni by się przegryzła .
Przed podaniem można dodać inne składniki tak by uzyskać musztardy smakowe :

Na zdjęciu stoją :
1)musztarda chrzanowa ( podstawowa musztarda miodowa+ chrzan tarty do smaku )
2)musztarda podstawowa- miodowa
3)pomarańczowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z gorzkich pomarańczy )
4)porzeczkowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z czarnej porzeczki )

Można też dodać np. .drobno utarte jabłko ( do zjedzenia na bieżąco ) , cebulkę , zioła ( estragon, szczypior, koper ) – możliwości są nieograniczone .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

20.11.2011 08:17
Taka domowa musztarda to zapewne świetna rzecz - nigdy jeszcze sama takiej nie zrobiłam i myślę, że czas to zmienić :)

Ewa104

23.02.2011 08:24
Fajnie zrobić samemu musztardę czy majonez.Podejrzewam,że smak by mi się spodobał.

Smakosz6

08.10.2010 15:22
super

Dorota71

20.09.2010 11:38
przepis fajny a zdjęcia śliczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat