Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdzowy z rabarbarem
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy w garnku.
Żółtka ucieramy z cukrem.
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy mleko, dosypujemy sól. Wlewamy ostudzoną margarynę. Dodajemy żółtka z cukrem i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto aż będzie odstawać od reki. Odstawiamy na ok pół godziny do wyrośnięcia.
Rabarbar oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki.
2 łyżki margaryny siekamy z pudrem i 1/2 szklanki mąki na kruszonkę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Posypujemy pokrojonym rabarbarem. Na wierzchu posypujemy kruszonką.
Piec przez ok 50 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego:-))