Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe ciastka Wokala
Mąkę wysypujemy na stolnicę następnie sypkie wszystko czyli:
cukier waniliowy,proszek do pieczenia,cukier puder,wiórka kokosowe.
Następnie margarynę , sok z cytryny , jajka.
Na początku ciachamy to nożem jakieś 5min następnie odkładamy nóż i gnieciemy ciasto rękami.
Gdy ciasto już zagnieciemy przecinamy go na pół i jedną połówkę odkładamy a do drugiej dosypujemy kakao i gnieciemy do wymieszania się dobrze kakao.
Gdy ciasto mamy już gotowe możemy wałkować , wałkujemy przy użyciu wałka ciasto na około 1,5-2cm (może być mniejsze, i tak trochę urośnie).
I wycinamy kółeczka np szklanką czy kubkiem.
A następnie w nich kieliszkiem malutkie otworki.
(Kółeczek robimy na równo np: 18 z dziurką i 18 bez dziurki, żeby potem można było je połączyć)
I tak wycinamy ze wszystkiego ciasta kołeczka, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp 150sto. i układamy ciastka na blaszkę z wyłożonym sreberkiem.
Wkładamy do piekarnika na około 10min do zarumienienia się.
Galaretkę przyrządzamy zgodnie z opisem z tyłu lecz w mniejszej ilości wody , zależy ile ciastek wyjdzie. Gdy będzie tężeć wlewamy w (Złożone ciastka np: jasne pełne na spód a ciemne z dziurką na górę i w dziurkę wlewamy około łyżkę galaretki).