Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
mąka pszenna
250 g -
czekolada gorzka
20 g -
miód
100 g -
masło
50 g -
jajko
1 -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Lukier
-
białko
1 -
cukier puder
1 1/2 szklanki -
sok z cytryny
1 łyżeczka -
kurkuma
1 łyżeczka
Dodatki
-
migdały
-
wiórki kokosowe
-
skórka pomarańczowa kandyzowana
Sposób przygotowania
Do miski wsyp całe opakowanie przyprawy do piernika, przesianą mąkę, sodę oczyszczoną. Wbij jajko i dodaj przygotowaną wcześniej masę miodowo-czekoladową.
Całość zagnieć na jednolitą masę i odstaw na około 20 minut.
Ciasto podsyp mąka pszenną i rozwałkuj na grubość około 0.5 cm.
Za pomocą foremek wykrój pierniczki i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotuj lukier.
W misce ubij białko na sztywno, dodaj przesiany cukier puder i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do woreczka.
Aby zrobić żółty lukier, dodaj łyżeczkę kurkumy, dzięki temu uzyskasz naturalny, żółty kolor.
Kiedy pierniczki ostygną, udekoruj je lukrem, skórką pomarańczową, migdałami i wiórkami kokosa.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się