żurek

żurek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

  • cebula

    2
  • czosnek

    2 ząbki
  • biała kiełbasa

  • smalec

  • jajka

    2
  • liść laurowy

  • zakwas na żur

    1/2 litra
  • dowolne przyprawy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Włoszczyznę ugotować do miękkości dodając pieprz, sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. pół godzinki . następnie wywar przecedzić tak aby stał się klarowny. Kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć na smalcu wraz z majerankiem i drobno krojona cebula. Dodać do wywaru. Ponownie zagotować. Następnie dodać żur i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować ok. 15 minut. osobno ugotować jajka. Układać je na talerzu i zalewać żurkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat