Zielona soczewica w pomidorach pelati

Zielona soczewica w pomidorach pelati

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewki

    2
  • natka pietruszki

  • puszka całych pomidorów pelati

  • woda

    1 litr
  • cebula biała

  • biały ocet winny

    2 łyżki
  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • oliwki nadziewane papryką

    1 łyżka
  • soczewica zielona

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- Soczewicę płuczemy dwa razy. Cebulę obraną kroimy w drobne plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine.
- Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy marchewki umyte, obrane i pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut
- Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy, aż sos zgęstnieje
- Kolejno dodajemy 2 łyżki octu winnego i pieprz. Gotujemy jeszcze klika minut. Danie gotowe do podania z pokrojonymi oliwkami zielonymi, najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wiesława1

11.05.2012 07:56
super

Ela15

02.12.2011 08:14
nigdy nie jadłam

Kate131

26.10.2011 07:39
ale apetyczna

Jolanta40

23.09.2011 10:45
chętnie bym skosztowała

anecia04

29.11.2010 17:50
gdy macie ochotę zrobcie sobie tarteletki z soczewica pycha

anecia04

29.11.2010 09:21
MKarto jest pyszne, zaskakująco pyszne

MAR3STA

28.11.2010 18:44
to danie musi być dobre!

etka

25.09.2010 14:00
lubię dnia z soczewiy

agnieszka189

31.07.2010 17:08
muszę wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat