Co na obiad: Kuleczki ziemniaczane z sosem Buffalo wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Kuleczki ziemniaczane z sosem Buffalo wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli zostało Wam nieco ziemniaków z obiadu, spróbujcie przyrządzić te ziemniaczane kuleczki z sosem Buffalo. Przepis jest relatywnie łatwy, więc nie powinniście mieć żadnych trudności. A jeśli ziemniaków zostało Wam naprawdę dużo, wypróbujcie też przepis na kotlety ziemniaczane.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kuleczki:

  • ziemniaki ugotowane

    200 gramów
  • mąka ziemniaczana

    50 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • przyprawa do ziemniaków

    2 łyżeczki
  • sól morska z pieprzem

  • mąka pszenna do obtoczenia

  • olej do smażenia

Sos:

  • masło

    50 gramów
  • papryka słodka

    1 łyżeczka
  • ketchup

    3 łyżki
  • woda

    40 mililitrów
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • miód

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1/2 łyżeczki
  • sól morska z pieprzem

Dla ozdoby:

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane i ubite ziemniaki studzimy, dzielimy na 4 części, jedną cześć wyciągamy, wypełniamy mąką ziemniaczaną i dodajemy jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy i formujemy kuleczki.

W rondelku rozpuszczamy masło na którym lekko prażymy paprykę, uważając żeby się nie spaliła. Kiedy papryka jest gotowa dodajemy ketchup, miód, sok z cytryny oraz wodę i redukujemy sos przez ok. 4 minuty. Do zredukowanego sosu dodajemy imbir
oraz doprawiamy pieprzem i solą.

Uformowane kuleczki obtaczamy w mące i smażymy w oleju rozgrzanym do 180°C (ok 2 cm wysokości) przez 1,5 minuty z każdej strony.

Gotowe kuleczki nabijamy na patyk, polewamy sosem i podajemy posypane świeżą pietruszką lub kolendrą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

06.03.2019 08:53
Pyszne kuleczki, moje wnuki bardzo je lubią. Proste i szybkie w przygotowaniu i jakie pyszne.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat