Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kuleczki:
-
ziemniaki ugotowane
200 gramów -
mąka ziemniaczana
50 gramów -
jajko
1 sztuka -
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
2 łyżeczki -
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku
-
mąka pszenna do obtoczenia
-
olej do smażenia
Sos:
-
masło
50 gramów -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
ketchup
3 łyżki -
woda
40 mililitrów -
sok z cytryny
2 łyżeczki -
miód
1 łyżeczka -
Imbir mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku
Dla ozdoby:
-
natka pietruszki
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Kuleczki ziemniaczane z sosem Buffalo wg Piotra Ogińskiego
Ugotowane i ubite ziemniaki studzimy, dzielimy na 4 części, jedną cześć wyciągamy, wypełniamy mąką ziemniaczaną i dodajemy jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy i formujemy kuleczki.
W rondelku rozpuszczamy masło na którym lekko prażymy paprykę, uważając żeby się nie spaliła. Kiedy papryka jest gotowa dodajemy ketchup, miód, sok z cytryny oraz wodę i redukujemy sos przez ok. 4 minuty. Do zredukowanego sosu dodajemy imbir
oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Uformowane kuleczki obtaczamy w mące i smażymy w oleju rozgrzanym do 180°C (ok 2 cm wysokości) przez 1,5 minuty z każdej strony.
Gotowe kuleczki nabijamy na patyk, polewamy sosem i podajemy posypane świeżą pietruszką lub kolendrą.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się